WOZ bezwaar Schijf

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een verwachte marktwaarde van een woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de standaard OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Schijf? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Rucphen begroot jaarlijks de verkoopprijs van een huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Je doet er goed aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de WOZ niet juist is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Schijf 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In deze tabel bekijk je een overview van de recente woonlasten in Schijf waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal vind je ook meer informatie over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteRucphen
Postcode4721
Netnummer0165 (+31165)
Gemiddelde WOZ-waarde€266.000
OZB-tarief woningen0,1048%
Gemiddeld betaalde OZB€278
Rioolheffing€207
Afvalstoffenheffing€279
Totale woonlasten€764
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Schijf.

Voorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Rucphen. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €261.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €261.000 x 0,1048% = €274.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Schijf? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Schijf aangevlogen dient te worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het zogenaamde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Schijf. Gewoonlijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze verslaglegging bevat kenmerken die van belang zijn voor de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Analyseer verkoopprijs

  Bekijk of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met 1 of meer vergelijkbare woningen. Weeg af of deze objecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een onderbouwd taxatierapport. Hiervoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Soms bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het oneens? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via wozwaardeloket.nl. Op dit platform kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je checkt hier bovendien de waarde van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In het schema hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€266.0005,1%
2019€253.0003,3%
2018€245.0002,5%
2017€239.000-0,4%
2016€240.000-0,4%
2015€241.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Rucphen.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-schijf-4721

Woningtaxatie in Schijf

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Schijf komt nog beter over met een taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De investering van een WOZ-taxatierapport in Schijf ligt rond de €255. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ aangepast? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, maar een plafond van €242.

Vind een taxateur in de buurt
Hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Schijf die je mogelijk willen helpen aan een taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Sprundel, St. Willebrord, Oud-Vossemeer, Sint-Annaland en Stavenisse.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke huiseigenaar krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De woningwaarde vormt de basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van je woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door thema’s zoals: grootte, onderhoudsniveau, type woning, ligging, oppervlakte, bouwjaar en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat is een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Schijf. In dit document staan de geregistreerde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Ben jij de bezitter dan een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (gereed in februari). Je vindt daarin de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1048% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Schijf. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €278.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt door de gemeente berekend op basis van objectieve criteria. Zo wordt er gekeken naar onderdelen als: plek van de woning, grondoppervlakte van het perceel, het soort woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de wijk. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig erkende woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Zodra je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je downloaden via het online loket van de gemeente (www.rucphen.nl). In het taxatierapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; type object, bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, grootte van het pand. In het taxatieverslag vind je ook een overzicht met koopsommen van nabije woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Schijf?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en controleer of de getoonde woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Goed om te weten: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan wil je juist geen lagere waarde. Potentiële kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Schijf maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie