WOZ bezwaar Holwerd

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Gebaseerd op deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de verplichte OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Holwerd? Op deze pagina kan je aan de slag met handige info over de regelgeving.

 • De gemeente Noardeast-Fryslân komt elk jaar met een indicatie van de verkoopprijs van een huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om hier goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Holwerd 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In deze tabel bieden we verschillende gegevens van de actuele woonlasten in Holwerd waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast kun je ook verder lezen over WOZ-waarde vragen.

ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9151
Netnummer0519 (+31519)
Gemiddelde WOZ-waarde€173.000
OZB-tarief woningen0,1713%
Gemiddeld betaalde OZB€296
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€823
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Holwerd.

Kostenberekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Noardeast-Fryslân. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €237.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €237.000 x 0,1713% = €406.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Holwerd? Je kunt dan bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Holwerd uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de WOZ al geregistreerd staat. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het beschikbare taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Holwerd. Doorgaans is een DigiD account vereist. Dit verslag draagt bij aan de berekening van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Check huizenprijs

  Controleer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Controleer of deze woningen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Onder andere doordat ze groter zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een alternatieve taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het officiële WOZ-waardeloket. Op dit platform kun je elke woning opzoeken. Je achterhaalt daar ook de waarde van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het samengestelde taxatierapport staat hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de bijgaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€173.0004,8%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Noardeast-Fryslân.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-holwerd-9151

Woningtaxatie in Holwerd

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Holwerd zal een stuk overtuigender zijn met een erkend taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je verzoek wordt goedgekeurd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning minder waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Holwerd bedraagt circa €225. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, maar een plafond van €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Holwerd die jou kunnen ondersteunen met een erkend taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Hiaure, Hantum, Hantumeruitburen, Ternaard en Hantumhuizen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. feiten als: type woning, bouwjaar, grootte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, ligging en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Holwerd. In deze aanslag bekijk je de verwachte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij een woning in bezit? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Je vindt daarin onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1713% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Holwerd. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €296.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde komt tot stand a.d.h.v. beschikbare data. Ze onderzoeken thema’s als: waar staat de woning, de inhoud van de woning, onderhoudsstaat en 1 of meer vergelijkbare woningen in de buurt. Je kunt bij het kadaster terecht de juiste woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl). In dit document beschrijven ze actuele gegeven als: oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, adresgegevens, bouwjaar, type object, bijgebouwen. In dit taxatieverslag vind je ook details van verkoopprijzen van soortgelijke woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Holwerd?
Je dient bezwaar te maken binnen 30 werkdagen na datum van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en vergelijk of deze huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je meent dat de WOZ niet juist is dan kan je hiertegen bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Aandachtspunt: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Holwerd kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie