WOZ bezwaar Oude Pekela

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een verwachte marktwaarde van een woning. Op basis van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de standaard OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Oude Pekela? Op deze website bieden wij meer informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Pekela calculeert jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om hiervan op de hoogte te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Dit is privé te regelen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Oude Pekela 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de tabel hieronder verschaffen we een indicatie van de hedendaagse woonlasten in Oude Pekela op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kan je ook meer info vinden over Voorbeeldbrief bezwaar WOZ-waarde .

ProvincieGroningen
GemeentePekela
Postcode9665
Netnummer0597 (+31597)
Gemiddelde WOZ-waarde€136.000
OZB-tarief woningen0,2529%
Gemiddeld betaalde OZB€342
Rioolheffing€185
Afvalstoffenheffing€280
Totale woonlasten€806
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Oude Pekela.

Voorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Pekela. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €269.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 269.000 x 0,2529% = €680.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start met de bezwaarcheck en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Oude Pekela? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het volgende stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Oude Pekela ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te bekijken of het al bekend is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het beknopte taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Oude Pekela. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Dit stuk is feitelijk een onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Analyseer woningprijs

  Evalueer of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met vergelijkbare woningen. Evalueer of deze woonobjecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dit kan zijn omdat ze veel meer oppervlak hebben of als er sprake is van betonrot.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het WOZ-bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een recent taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de optie om het bezwaar af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je bekijkt hier bovendien de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het samengestelde taxatieverslag staat hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In deze tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€136.0006,3%
2019€128.0000,8%
2018€127.0000,0%
2017€127.000-0,8%
2016€128.000-1,5%
2015€130.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Pekela.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-oude-pekela-9665

Woningtaxatie in Oude Pekela

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Oude Pekela kan je het beste ondersteunen met een erkend taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om gelijk te krijgen. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Oude Pekela ligt zo rond de €245. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In het onderstaande overzicht verstrekken we taxateurs en makelaars in Oude Pekela die jou kunnen voorzien van een taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Check ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Nieuwe Pekela, Eexterveenschekanaal, Eexterveen, Nieuw Annerveen en Spijkerboor.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De waarde van de WOZ bepaalt de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. thema’s zoals: ligging, type woning, grootte, onderhoudsniveau, bouwjaar, oppervlakteen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Oude Pekela. Op dit aanslagbiljet check je de ingeschatte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Tevens gebruikt het waterschap deze data. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Bezit jij een woning? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Daar tref je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,2529% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oude Pekela. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €342.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde komt tot stand op basis van modelmatige waardebepaling. Er wordt ingezoomd op aspecten als: waar het huis gelegen is, woonoppervlakte, het soort woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de wijk. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Vanaf het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je inzien bij de gemeente (www.pekela.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: adresgegevens, type object, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook marktprijzen van soortgelijke woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Oude Pekela?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een periode van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en bekijk of de vergelijkbare woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je het gevoel hebt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de gemeente de waarde bijstelt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Opmerking: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Potentiële kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Oude Pekela zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie