WOZ bezwaar Nieuwe Pekela

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in de eerste 12 weken van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een geschatte marktprijs van een woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Nieuwe Pekela? Op deze website geven we inzicht in de regelgeving.

 • De gemeente Pekela maakt elk jaar een schatting van de marktprijs van een gebouw.
 • A.d.h.v. de huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is aan te raden hiervan op de hoogte te zijn zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je bezwaar aantekenen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Nieuwe Pekela 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de volgende tabel bieden we duidelijke info over de hedendaagse woonlasten in Nieuwe Pekela van een meerpersoonshuishouden. Daarbij vind je ook meer informatie over Waardering onroerende zaken.

ProvincieGroningen
GemeentePekela
Postcode9663
Netnummer0597 (+31597)
Gemiddelde WOZ-waarde€136.000
OZB-tarief woningen0,2529%
Gemiddeld betaalde OZB€342
Rioolheffing€185
Afvalstoffenheffing€280
Totale woonlasten€806
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Nieuwe Pekela.

Berekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Pekela. De WOZ-waarde bedraagt op €268.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €268.000 x 0,2529% = €678.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Nieuwe Pekela? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Nieuwe Pekela werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je doorgaans in januari of februari. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het basis-taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Nieuwe Pekela. Doorgaans is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit stuk is feitelijk een onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Analyseer woningwaarde

  Weeg af of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Evalueer of deze woonhuizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze behoorlijk divers zijn. Een reden kan zijn dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een alternatieve taxatie. Daarvoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Vind jij de uitspraak onterecht? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Op die website is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je ziet hier ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het opgestelde taxatieverslag kun je vinden op welke manier deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In het schema hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€136.0006,3%
2019€128.0000,8%
2018€127.0000,0%
2017€127.000-0,8%
2016€128.000-1,5%
2015€130.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Pekela.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-nieuwe-pekela-9663

Woningtaxatie in Nieuwe Pekela

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Nieuwe Pekela komt nog beter over met een taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Nieuwe Pekela ligt om en nabij de €235. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs vergelijken
In de tabel hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Nieuwe Pekela die jou kunnen ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Eexterveenschekanaal, Eexterveen, Nieuw Annerveen, Spijkerboor en Oud Annerveen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van feiten als: grootte, ligging, onderhoudsniveau, bijgebouwen, type woning, oppervlakte en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Nieuwe Pekela. In deze aanslag staan de geregistreerde woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Tevens is dit van toepassing op de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). In dit document vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,2529% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Nieuwe Pekela. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €342.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt vastgesteld door middel van modelmatige waardebepaling. Zo wordt er gekeken naar zaken zoals: plek van de woning, oppervlakte van het perceel, bouwjaar en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de wijk. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor actuele woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Vanaf het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je bekijken via de online omgeving van de gemeente (www.pekela.nl). In het taxatierapport staan belangrijke gegevens zoals: grootte van het pand, adresgegevens, bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag vind je ook details van marktprijzen van vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Nieuwe Pekela?
Het bezwaar maken moet in een termijn van 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Informeer naar het actuele taxatieverslag en controleer of de getoonde huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente inclusief onderbouwing. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je vermoedt de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit kan ervoor zorgen dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Huizenzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Nieuwe Pekela kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie