WOZ bezwaar De Meern

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je rond januari, februari en maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Op basis van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in De Meern? Op dit portaal kan je aan de slag met handige info over de regelgeving.

 • De gemeente Utrecht maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een object.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is aan te raden daar aandachtig naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je bezwaar aantekenen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde De Meern 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In het onderstaande overzicht geven we een overzicht met de huidige woonlasten in De Meern (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl kun je ook verder lezen over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieUtrecht
GemeenteUtrecht
Postcode3453
Netnummer030 (+3130)
Gemiddelde WOZ-waarde€330.000
OZB-tarief woningen0,0772%
Gemiddeld betaalde OZB€254
Rioolheffing€222
Afvalstoffenheffing€286
Totale woonlasten€762
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in De Meern.

Berekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Utrecht. De WOZ-waarde ligt op €245.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €245.000 x 0,0772% = €189.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in De Meern? Dan kan je formeel bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in De Meern uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet van de gemeente valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het basis-taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket De Meern. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze documentatie bevat kenmerken die van belang zijn voor de geregistreerde woningwaarde.

 3. Controle verkoopprijs

  Bekijk of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met referentiewoningen. Controleer of deze woonobjecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een gunstige ligging hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Kom met overtuigend bewijs zoals een compleet taxatierapport. Hiervoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Soms bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het oneens? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket. Hier vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je vindt daar direct ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor alle Nederlanders te bekijken. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd vind je meer details over hoe de waarde is vastgesteld. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de volgende tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€330.00012,2%
2019€294.00012,2%
2018€262.00011,5%
2017€235.00010,8%
2016€212.0000,0%
2015€212.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Utrecht.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-de-meern-3453

Woningtaxatie in De Meern

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ De Meern kan je goed onderbouwen met een vakkundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente aangeeft. De prijs van een WOZ-taxatierapport in De Meern ligt rond de €205. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, echter tot maximaal €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In het overzicht hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in De Meern die je kunnen adviseren aangaande een erkend taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Vleuten, Snelrewaard, Polsbroek, Jaarsveld en Lopikerkapel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat is de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van zaken zoals: bouwjaar, onderhoudsniveau, oppervlakte, ligging, bijgebouwen, type woning en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat is de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in De Meern. In deze gemeentelijke beschikking staan een indicatie van de woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Hierin vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0772% over de WOZ waarde aan OZB belasting in De Meern. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €254.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt gecalculeerd d.m.v. een speciaal model. De gemeente verwerkt onderdelen zoals: de ligging van de woning, oppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en verkoopcijfers van huizen in de omgeving dichtbij jouw woning. Je kunt bij het kadaster terecht de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Wanneer je een WOZ-beschikking hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je opvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.utrecht.nl). In het taxatieverslag zijn allerlei zaken zoals: bouwjaar, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, type object, grootte van het pand, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag vind je ook verkoopprijzen van vergelijkbare woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in De Meern?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 45 dagen na datum van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en ga na of de referentiewoningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar aantekenen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde lager wordt ingeschat. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Let goed op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je een goede afweging maken. Geïnteresseerden kijken vaak naar de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in De Meern kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie