WOZ bezwaar Haarzuilens

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van jouw woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals met name de OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Haarzuilens? Hieronder geven we inzicht in de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Utrecht maakt elk jaar een schatting van de marktprijs van een gebouw.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is dus slim om hiervan op de hoogte te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Haarzuilens 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de tabel hieronder check je een kostenraming van de hedendaagse woonlasten in Haarzuilens (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Tevens lees je ook meer informatie over WOZ heffingen.

ProvincieUtrecht
GemeenteUtrecht
Postcode3455
Netnummer030 (+3130)
Gemiddelde WOZ-waarde€330.000
OZB-tarief woningen0,0772%
Gemiddeld betaalde OZB€254
Rioolheffing€222
Afvalstoffenheffing€286
Totale woonlasten€762
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Haarzuilens.

Stel je voor: je hebt een eigen woning in de gemeente Utrecht. De WOZ-waarde is vastgesteld op €246.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 246.000 x 0,0772% = €190.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Haarzuilens? Dan kan je formeel bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het volgende stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Haarzuilens ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag openen

  Het taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Haarzuilens. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit stuk is een toelichting op de geregistreerde woningwaarde.

 3. Controle marktprijs

  Weeg af of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Beoordeel of deze woonobjecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Onder andere doordat ze een gunstige ligging hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het maken van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een recent taxatierapport. Hiervoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze bekijk je eenvoudig via het officiële WOZ-waardeloket. Op die website is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je ziet hier ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het gemeentelijke taxatieverslag staat hoe deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de tabel hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€330.00012,2%
2019€294.00012,2%
2018€262.00011,5%
2017€235.00010,8%
2016€212.0000,0%
2015€212.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Utrecht.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-haarzuilens-3455

Woningtaxatie in Haarzuilens

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Haarzuilens zal een stuk overtuigender zijn met een deskundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Haarzuilens komt gemiddeld uit rond de €250. Word je in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Vind een taxateur in de buurt
In de onderstaande tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Haarzuilens die je kunnen helpen aan een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in De Meern, Vleuten, Snelrewaard, Polsbroek en Jaarsveld.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. thema’s als: ligging, type woning, oppervlakte, bouwjaar, onderhoudsniveau, grootte en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat is een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Haarzuilens. In die rapportage tref je de vastgestelde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je gebruikt ze ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Heb jij een woning of stuk grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In deze aanslag staat onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0772% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Haarzuilens. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €254.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt door de gemeente berekend d.m.v. data die voorhanden is. Er wordt ingezoomd op zaken zoals: waar staat de woning, woonoppervlakte, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen rondom je huis. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Indien je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.utrecht.nl). In dit PDF-bestand staan belangrijke gegevens zoals: bouwjaar, bijgebouwen, grootte van het pand, adresgegevens, kadastrale gegevens, type object. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook marktprijzen van vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Haarzuilens?
Een bezwaarschrift indienen moet in een periode van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en analyseer of de woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarprocedure starten. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de waarde bijstelt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Niet vergeten: ga je jouw woning verkopen? Dan spelen er meer belangen. Investeerders kijken vaak naar de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Haarzuilens maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie