WOZ bezwaar Vleuten

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van jouw woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden heffingen en belastingen berekend zoals de OZB beschikking maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Vleuten? Op deze website vertellen we je precies de te nemen stappen.

 • De gemeente Utrecht beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een object.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om dit goed in de gaten te houden zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je bezwaar maken bij gemeente. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Vleuten 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de bijgaande tabel vind je een overzicht met de actuele woonlasten in Vleuten op basis van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl lees je ook meer informatie over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieUtrecht
GemeenteUtrecht
Postcode3451
Netnummer030 (+3130)
Gemiddelde WOZ-waarde€330.000
OZB-tarief woningen0,0772%
Gemiddeld betaalde OZB€254
Rioolheffing€222
Afvalstoffenheffing€286
Totale woonlasten€762
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Vleuten.

Calculatie: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Utrecht. De WOZ-waarde bedraagt op €244.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €244.000 x 0,0772% = €188.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Vleuten? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het bijgaande vijfstappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Vleuten ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of ga naar wozwaardeloket.nl om in te zien of het al bekend is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gebruikte taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Vleuten. Meestal is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze verslaglegging ligt ten grondslag aan de geregistreerde woningwaarde.

 3. Onderzoek verkoopprijs

  Ga naar of de waarde correct is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Controleer of deze woonhuizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Een reden kan zijn dat ze gemoderniseerd zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een professionele woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het oneens? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Hier is iedere openbare woning op te zoeken. Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag van de overheid wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn berekend. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€330.00012,2%
2019€294.00012,2%
2018€262.00011,5%
2017€235.00010,8%
2016€212.0000,0%
2015€212.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Utrecht.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-vleuten-3451

Woningtaxatie in Vleuten

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Vleuten kan je extra kracht bijzetten met een taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de gemeente aangeeft. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Vleuten ligt om en nabij de €280. Krijg je gelijk, en gaat de waarde omlaag? Soms heb je recht op een vergoeding, echter tot maximaal €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In het schema hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Vleuten die je mogelijk willen helpen aan een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Check ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Snelrewaard, Polsbroek, Jaarsveld, Lopikerkapel en Benschop.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De woningwaarde vormt de basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door factoren zoals: oppervlakte, ligging, bijgebouwen, type woning, onderhoudsniveau, grootteen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Vleuten. In deze aanslag vind je de ingeschatte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (rond februari). Je vindt daarin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,0772% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Vleuten. Een gemiddelde woning betaalt €254.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
Deze waarde wordt berekend d.m.v. kadastrale data. Er wordt ingezoomd op zaken als: plek van de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsstaat en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de buurt. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van betrouwbare woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je downloaden via het belastingloket van de gemeente (www.utrecht.nl). In het document vermelden ze relevante details zoals: grootte van het pand, kadastrale gegevens, type object, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens verkoopcijfers van vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Vleuten?
Het indienen van het bezwaar moet in een termijn van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en vergelijk of de getoonde woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je kunt aantonen dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar aantekenen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde wordt verminderd. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Goed om te weten: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan gelden er andere belangen. Investeerders checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Vleuten zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie