WOZ bezwaar Etten

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Aan de hand van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Etten? Hier praten we je bij over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Oude IJsselstreek raamt ieder jaar de marktwaarde van een object.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Je doet er goed aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Etten 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de onderstaande tabel vind je verschillende gegevens van de gemiddelde woonlasten in Etten (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Waardering onroerende zaken.

ProvincieGelderland
GemeenteOude IJsselstreek
Postcode7075
Netnummer0315 (+31315)
Gemiddelde WOZ-waarde€215.000
OZB-tarief woningen0,1615%
Gemiddeld betaalde OZB€346
Rioolheffing€231
Afvalstoffenheffing€184
Totale woonlasten€761
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Etten.

Rekenvoorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Oude IJsselstreek. De WOZ-waarde ligt op €294.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €294.000 x 0,1615% = €475.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Etten? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Etten uitgevoerd kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Neem de beschikking door

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of open wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag openen

  Het taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Etten. Waarschijnlijk kan dit alleen met DigiD. Dit stuk dient als onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Evalueer huizenprijs

  Evalueer of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Weeg af of deze gebouwen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Onder andere doordat ze een beter uitzicht hebben of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een recent taxatierapport. Hiervoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via website van het WOZ-waardeloket. Op deze site zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je vindt daar direct ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het persoonlijke taxatieverslag is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de bijgaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€215.0003,9%
2019€207.0004,0%
2018€199.0003,1%
2017€193.0000,5%
2016€192.0001,1%
2015€190.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Oude IJsselstreek.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-etten-7075

Woningtaxatie in Etten

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Etten kan je nog sterker maken met een erkend taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Etten komt gemiddeld uit rond de €250. Krijg je gelijk, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, maar een plafond van €242.

Vind een taxateur in de buurt
Hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Etten die je mogelijk willen helpen aan een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Zoek ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Ulft, Sinderen, Silvolde, Terborg en Heelweg.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door feiten als: ligging, bouwjaar, onderhoudsniveau, oppervlakte, grootte, bijgebouwen en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Etten. In deze gemeentelijke beschikking check je de huidige woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Tevens is dit van toepassing op de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (rond februari). Op het aanslagbiljet vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1615% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Etten. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €346.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde komt tot stand door middel van beschikbare gegevens. Er wordt ingezoomd op factoren zoals: de ligging van de woning, de oppervlakte, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de nabije omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Als je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je opvragen via de site van de gemeente (www.oude-ijsselstreek.nl). In dit document vermelden ze relevante details zoals: bijgebouwen, grootte van het pand, type object, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, adresgegevens. In het taxatieverslag vind je ook details van verkoopcijfers van andere vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Etten?
Het bezwaar maken moet binnen 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en weeg af of deze huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de gemeente de woningwaarde herziet. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Let goed op: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Huizenzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Etten kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie