WOZ bezwaar Hoofdplaat

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je in het eerste kwartaal van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld allerlei belastingen berekend zoals de standaard OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Hoofdplaat? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Sluis raamt ieder jaar de marktwaarde van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is zeer belangrijk dit goed in de gaten te houden zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij bezwaar aantekenen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Hoofdplaat 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel verschaffen we verschillende gegevens van de actuele woonlasten in Hoofdplaat (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal bekijk je ook informatie over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieZeeland
GemeenteSluis
Postcode4513
Netnummer0117 (+31117)
Gemiddelde WOZ-waarde€220.000
OZB-tarief woningen0,104%
Gemiddeld betaalde OZB€228
Rioolheffing€265
Afvalstoffenheffing€275
Totale woonlasten€769
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Hoofdplaat.

Calculatie: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Sluis. De WOZ-waarde bedraagt op €274.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €274.000 x 0,104% = €285.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Hoofdplaat? Je kunt een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het 5-stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Hoofdplaat werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gebruikte taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Hoofdplaat. Waarschijnlijk is een DigiD account vereist. Dit stuk ligt ten grondslag aan de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Evalueer marktprijs

  Ga naar of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Evalueer of deze huizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Onder andere doordat ze een gunstige ligging hebben of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een taxatierapport. Hiervoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. In sommige gevallen kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de optie om het bezwaar af te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je gratis inzien via https://www.wozwaardeloket.nl. Daar is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het opgestelde taxatieverslag vind je meer details over hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het overzicht hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€220.0005,3%
2019€209.0006,6%
2018€196.0003,2%
2017€190.0002,7%
2016€185.0002,2%
2015€181.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Sluis.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-hoofdplaat-4513

Woningtaxatie in Hoofdplaat

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Hoofdplaat komt nog beter over met een vakkundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Hoofdplaat ligt zo rond de €255. Geeft de gemeente gehoor, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, deze is maximaal €242.

Taxateurs vergelijken
In de tabel hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Hoofdplaat die betrouwbare service bieden voor een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Breskens, Nieuwvliet, Groede, Oostburg en Geersdijk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van aspecten zoals: oppervlakte, bijgebouwen, type woning, grootte, bouwjaar, ligging en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Hoofdplaat. In dit document staan een indicatie van de woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Tevens is dit van toepassing op de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij zelf een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verzonden rond februari). Hierin vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,104% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hoofdplaat. Een gemiddelde woning betaalt €228.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt vastgesteld met behulp van beschikbare gegevens. Hiervoor gebruiken ze factoren als: waar staat de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsstaat en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen rondom je huis. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van geverifieerde woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Indien je het aanslagbiljet hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen via het online loket van de gemeente (www.gemeentesluis.nl). In dit PDF-bestand krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bijgebouwen, grootte van het pand, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, adresgegevens. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopprijzen van andere vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Hoofdplaat?
Je dient bezwaar te maken binnen 45 dagen na de datum van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en ga na of de vergelijkbare woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente inclusief onderbouwing. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je meent dat de WOZ niet klopt dan kan je een bezwaarprocedure starten. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Opmerking: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je goed nadenken. Potentiële kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Hoofdplaat maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie