WOZ bezwaar Vorchten

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in het eerste kwartaal van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Onder WOZ verstaan we: een verwachte marktwaarde van een woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de standaard OZB en het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Vorchten? Op dit portaal geven we inzicht in de regelgeving.

 • De gemeente Heerde calculeert jaarlijks de verwachte waarde van elk huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is zeer belangrijk dit te checken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij een bezwaarprocedure starten. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Vorchten 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de tabel hieronder tref je een indicatie van de verschillende woonlasten in Vorchten (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl tref je ook handige informatie over WOZ belastingen.

ProvincieGelderland
GemeenteHeerde
Postcode8193
Netnummer0578 (+31578)
Gemiddelde WOZ-waarde€297.000
OZB-tarief woningen0,1593%
Gemiddeld betaalde OZB€472
Rioolheffing€166
Afvalstoffenheffing€221
Totale woonlasten€858
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Vorchten.

Stel: je hebt een koopwoning in de gemeente Heerde. De WOZ-waarde is vastgesteld op €242.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €242.000 x 0,1593% = €386.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Vorchten? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het 5-stappenplan hieronder maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Vorchten aangevlogen dient te worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je in januari, februari of maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of het al bekend is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gebruikte taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Vorchten. Doorgaans is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze documentatie is feitelijk een onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Evalueer huizenprijs

  Beoordeel of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Controleer of deze gebouwen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Onder andere doordat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een alternatieve taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Dikwijls kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je 24/7 inzien via het officiële WOZ-waardeloket. Op dit platform is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je achterhaalt daar ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€297.0007,6%
2019€276.0006,2%
2018€260.0002,8%
2017€253.0001,6%
2016€249.0002,0%
2015€244.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Heerde.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-vorchten-8193

Woningtaxatie in Vorchten

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Vorchten kan je nog sterker maken met een taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De investering van een WOZ-taxatierapport in Vorchten ligt zo rond de €230. Krijg je gelijk, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In het onderstaande overzicht tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Vorchten die professionele hulp bieden bij een uitgebreid taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Wapenveld, Vaassen, Oene, Emst en Lemelerveld.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. aspecten zoals: ligging, onderhoudsniveau, bijgebouwen, grootte, oppervlakte, type woning en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Vorchten. In die rapportage staan de vastgestelde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je gebruikt ze ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij een woning of stuk grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Je vindt daarin het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1593% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Vorchten. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €472.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt door de gemeente berekend door middel van data die voorhanden is. Ze onderzoeken zaken als: de ligging van het huis, oppervlakte van het perceel, type woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de buurt. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor betrouwbare woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je bekijken via het belastingloket van de gemeente (www.heerde.nl). In het taxatieverslag zijn diverse zaken opgenomen zoals: bouwjaar, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bijgebouwen, grootte van het pand, type object. In dit taxatieverslag vind je ook details van verkooptransacties van nabije woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Vorchten?
Het bezwaar maken moet in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en bekijk of de referentie huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je denkt dat de WOZ te hoog is dan kan je hiertegen bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Opmerking: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Vorchten zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie