WOZ bezwaar Heiligerlee

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in de eerste 12 weken van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ betekent: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Aan de hand van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals het OZB tarief maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Heiligerlee? Hieronder praten we je bij over de regelgeving.

 • De gemeente Oldambt beoordeelt elk jaar opnieuw de verkoopprijs van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Je doet er goed aan om deze aanslag goed door te nemen zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Heiligerlee 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In het onderstaande overzicht vind je een overzicht met de verschillende woonlasten in Heiligerlee (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl lees je ook meer informatie over Nadeel lage WOZ-waarde.

ProvincieGroningen
GemeenteOldambt
Postcode9677
Netnummer0597 (+31597)
Gemiddelde WOZ-waarde€159.000
OZB-tarief woningen0,2316%
Gemiddeld betaalde OZB€366
Rioolheffing€243
Afvalstoffenheffing€222
Totale woonlasten€831
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Heiligerlee.

Rekenvoorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Oldambt. De WOZ-waarde bedraagt op €271.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €271.000 x 0,2316% = €628.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start met de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Heiligerlee? Je kunt dan bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Heiligerlee ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of surf naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het beschikbare taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Heiligerlee. Vermoedelijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit verslag is de basis van de WOZ-waarde.

 3. Analyseer marktprijs

  Check of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Check of deze objecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dit kan zijn omdat ze groter zijn of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een compleet taxatierapport. Hiervoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Vaak volstaat soms al een telefoontje.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Op deze site is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je bekijkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatieverslag staat hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het onderstaande overzicht vind je de de gemiddelde waarde van woningen van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€159.0008,9%
2019€146.0009,0%
2018€134.0003,9%
2017€129.0000,0%
2016€129.0000,8%
2015€128.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Oldambt.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-heiligerlee-9677

Woningtaxatie in Heiligerlee

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Heiligerlee kan je goed onderbouwen met een uitgebreid taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een uitstekend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Heiligerlee ligt zo rond de €275. Krijg je gelijk, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (maximaal €242).

Taxateurs in de regio vinden
In het schema hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Heiligerlee die je mogelijk kunnen helpen met een erkend taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Winschoten, Oude Pekela, Nieuwe Pekela, Eexterveenschekanaal en Eexterveen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderdelen zoals: bijgebouwen, ligging, type woning, oppervlakte, onderhoudsniveau, grootteen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Heiligerlee. Op dit aanslagbiljet staan de actuele woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Ook gebruik je dit voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij een woning in bezit? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Daarin staat de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,2316% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Heiligerlee. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €366.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt bepaald door middel van een speciaal model. Ze onderzoeken aspecten zoals: waar staat de woning, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en 1 of meer vergelijkbare woningen in de regio. Je kunt bij het kadaster terecht actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Zodra je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.gemeente-oldambt.nl). In dit PDF-bestand staan alle gebruikte onderdelen zoals; bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, type object, bouwjaar, adresgegevens, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van verkoopcijfers van vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Heiligerlee?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 30 werkdagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Doorzoek het taxatieverslag online en beoordeel of deze woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente, inclusief argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je meent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de gemeente de woningwaarde herziet. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Let goed op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Potentiële kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Heiligerlee maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie