WOZ bezwaar Oegstgeest

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in januari, februari of maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een geschatte marktprijs van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de waarde van het huis te hoog en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Oegstgeest? Hieronder lees je praktische info over de regelgeving.

 • De gemeente Oegstgeest beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is zeer belangrijk hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij hiertegen bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Oegstgeest 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de bijgaande tabel geven we duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in Oegstgeest op basis van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform lees je ook meer informatie over WOZ-waarde inzien .

ProvincieZuid-Holland
GemeenteOegstgeest
Postcode2341
Netnummer071 (+3171)
Gemiddelde WOZ-waarde€431.000
OZB-tarief woningen0,1132%
Gemiddeld betaalde OZB€487
Rioolheffing€202
Afvalstoffenheffing€351
Totale woonlasten€1040
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Oegstgeest.

Berekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Oegstgeest. De WOZ-waarde bedraagt op €281.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €281.000 x 0,1132% = €318.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Oegstgeest? Dan kan je formeel bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Oegstgeest uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je aan het begin van elk jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het samengestelde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Oegstgeest. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Het document ligt ten grondslag aan de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Analyseer woningwaarde

  Controleer of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Weeg af of deze gebouwen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dit komt doorgaans doordat ze gemoderniseerd zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een recent taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Dikwijls kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit dan bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie is iedere openbare woning op te zoeken. Je ziet hier ook de waarde van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het opgestelde taxatieverslag wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de volgende tabel vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€431.0008,6%
2019€397.00013,1%
2018€351.0003,8%
2017€338.0004,0%
2016€325.0002,8%
2015€316.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Oegstgeest.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-oegstgeest-2341

Woningtaxatie in Oegstgeest

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Oegstgeest komt nog beter over met een officieel taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Oegstgeest is ongeveer €205. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de bijgaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Oegstgeest die jou kunnen voorzien van een officieel taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Leiden, Westland, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg en Voorschoten.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door zaken als: type woning, onderhoudsniveau, ligging, oppervlakte, grootte, bijgebouwen en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat is de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Oegstgeest. Op dit aanslagbiljet lees je de verwachte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (begin van het jaar). Je treft hierin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1132% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oegstgeest. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €487.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt opgesteld door middel van modelmatige waardebepaling. De gemeente verwerkt thema’s als: waar het huis gelegen is, hoe groot de woning is (oppervlakte), bouwjaar en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de regio. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor geverifieerde woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je bekijken bij de gemeente (www.oegstgeest.nl). In dit PDF-bestand staan belangrijke gegevens zoals: bouwjaar, kadastrale gegevens, adresgegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, type object. In het taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkooptransacties van nabije woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Oegstgeest?
De bezwaarprocedure kan je starten in een periode van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en weeg af of de getoonde huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar aantekenen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Aandachtspunt: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je extra goed nadenken. Geïnteresseerden kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Oegstgeest zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie