WOZ bezwaar Elspeet

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen rond januari, februari en maart de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een inschatting van de waarde van jouw woning. Op basis van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de standaard OZB maar ook het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Elspeet? Hieronder praten we je bij over welke opties je hebt.

 • De gemeente Nunspeet maakt elk jaar een schatting van de waarde van jouw woning.
 • Op basis van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is verstandig om hier scherp op te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Elspeet 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de bijgaande tabel verschaffen we een overview van de hedendaagse woonlasten in Elspeet (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Tevens vind je ook meer informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieGelderland
GemeenteNunspeet
Postcode8075
Netnummer0577 (+31577)
Gemiddelde WOZ-waarde€303.000
OZB-tarief woningen0,0929%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€143
Afvalstoffenheffing€189
Totale woonlasten€613
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Elspeet.

Kostenberekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Nunspeet. De WOZ-waarde ligt op €281.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €281.000 x 0,0929% = €261.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis WOZ-check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Elspeet? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In ons handige stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Elspeet precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van elk jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te checken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het eenvoudige taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Elspeet. Meestal heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze verslaglegging is een toelichting op de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Check marktprijs

  Controleer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met 1 of meer vergelijkbare woningen. Weeg af of deze woonobjecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze veel meer oppervlak hebben of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Maak bezwaar

  Het maken van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een onderbouwd taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de gelegenheid om jou een reactie te geven. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het officiële WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je vindt daar direct ook de waarde van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt uitgelegd hoe deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de tabel hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€303.0005,6%
2019€287.0006,3%
2018€270.0004,2%
2017€259.0002,4%
2016€253.0000,0%
2015€253.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Nunspeet.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-elspeet-8075

Woningtaxatie in Elspeet

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Elspeet kan je goed onderbouwen met een taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Elspeet is ongeveer €195. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de waarde verminderd? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Een taxateur in de regio zoeken
In de tabel hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Elspeet die professionele hulp bieden bij een vakkundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Belt-Schutsloot, Zwartsluis, Hasselt, Laag Zuthem en Wittelte.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. onderdelen als: bouwjaar, bijgebouwen, ligging, grootte, type woning, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Elspeet. In dit document staan de actuele woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Tevens is dit van toepassing op het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij een woning in bezit? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (rond februari). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,0929% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Elspeet. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €281.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
Deze waarde wordt berekend a.d.h.v. beschikbare data. Hiervoor gebruiken ze thema’s zoals: waar staat de woning, de oppervlakte, bouwjaar en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de regio. Je kunt bij het kadaster terecht actuele woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Indien je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je opvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.nunspeet.nl). In dit PDF-bestand staan alle gebruikte onderdelen zoals; grootte van het pand, adresgegevens, bouwjaar, type object, bijgebouwen, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van verkoopgegevens van soortgelijke woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Elspeet?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en onderzoek of de referentie huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je vermoedt dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Disclaimer: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je extra goed nadenken. Investeerders checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Elspeet kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie