WOZ bezwaar Vierhouten

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een inschatting van de waarde van jouw woning. Op basis van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de waarde van het huis te hoog en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Vierhouten? Op deze website bieden wij meer informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente Nunspeet calculeert jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Vierhouten 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de volgende tabel verschaffen we een overzicht met de gemiddelde woonlasten in Vierhouten op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast tref je ook handige informatie over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieGelderland
GemeenteNunspeet
Postcode8076
Netnummer0577 (+31577)
Gemiddelde WOZ-waarde€303.000
OZB-tarief woningen0,0929%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€143
Afvalstoffenheffing€189
Totale woonlasten€613
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Vierhouten.

Berekening: je woont in een koophuis in de gemeente Nunspeet. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €282.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €282.000 x 0,0929% = €262.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Vierhouten? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Vierhouten werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te checken of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag openen

  Het opgestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Vierhouten. Doorgaans is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit stuk is een toelichting op de waardebepaling.

 3. Controle huizenprijs

  Evalueer of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Controleer of deze gebouwen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Onder andere doordat ze groter zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Bezwaar maken

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een taxatierapport. Voor het gemak raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Dikwijls is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je treft hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het taxatieverslag van de overheid kun je vinden op welke manier deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de volgende tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€303.0005,6%
2019€287.0006,3%
2018€270.0004,2%
2017€259.0002,4%
2016€253.0000,0%
2015€253.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Nunspeet.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-vierhouten-8076

Woningtaxatie in Vierhouten

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Vierhouten komt nog beter over met een taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Vierhouten komt gemiddeld uit rond de €275. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de waarde verminderd? Soms heb je recht op een vergoeding (tot een max. van €242).

Vind een taxateur in de buurt
In het overzicht hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Vierhouten die je kunnen helpen aan een taxatierapport om de WOZ aan te passen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Elspeet, Belt-Schutsloot, Zwartsluis, Hasselt en Laag Zuthem.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van je woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door thema’s zoals: oppervlakte, type woning, bouwjaar, ligging, grootte, bijgebouwenen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Vierhouten. In die rapportage check je de ingeschatte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Als laatste gebruik je dit ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (rond februari). Hierin vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0929% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Vierhouten. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €281.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt vastgesteld op basis van verschillende objectkenmerken. Hiervoor gebruiken ze kenmerken zoals: plek van de woning, grondoppervlakte van het perceel, het soort woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de buurt. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van actuele woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Dit document vind je via het belastingloket van de gemeente (www.nunspeet.nl). In het taxatierapport zijn allerlei zaken zoals: bouwjaar, grootte van het pand, adresgegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopgegevens van nabije woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Vierhouten?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en weeg af of de aangehaalde huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je vermoedt de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Belangrijk: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je extra goed nadenken. Investeerders hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Vierhouten maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie