WOZ bezwaar Wittelte

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB en het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Wittelte? Hieronder bieden wij meer informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Westerveld begroot jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is essentieel om hier goed naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Wittelte 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? Hieronder vind je duidelijke info over de hedendaagse woonlasten in Wittelte van een meerpersoonshuishouden. Op deze website is er meer info te vinden over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieDrenthe
GemeenteWesterveld
Postcode7986
Netnummer0521 (+31521)
Gemiddelde WOZ-waarde€279.000
OZB-tarief woningen0,102%
Gemiddeld betaalde OZB€284
Rioolheffing€209
Afvalstoffenheffing€190
Totale woonlasten€683
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Wittelte.

Berekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Westerveld. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €276.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €276.000 x 0,102% = €282.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Wittelte? Je kunt een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het volgende stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Wittelte aangevlogen dient te worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Onderzoek de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of bezoek wozwaardeloket.nl om in te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het basis-taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Wittelte. Gewoonlijk heb je hier DigiD voor nodig. Deze documentatie draagt bij aan de berekening van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Evalueer woningprijs

  Check of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Evalueer of deze woonruimtes ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dit kan zijn omdat ze gerenoveerd zijn of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een alternatieve taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. In sommige gevallen is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om uitspraak te doen. Ben je het oneens? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Op die website is iedere openbare woning op te zoeken. Je ziet hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gemeentelijke taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde tot stand komt. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de bijgaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€279.0005,7%
2019€264.0004,8%
2018€252.0002,9%
2017€245.0001,7%
2016€241.000-1,6%
2015€245.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Westerveld.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-wittelte-7986

Woningtaxatie in Wittelte

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Wittelte zal een stuk overtuigender zijn met een taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Wittelte bedraagt circa €280. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (maximaal €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In het overzicht hieronder check je taxateurs en makelaars in Wittelte die jou kunnen ondersteunen met een vakkundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Geeuwenbrug, Dieverbrug, Wapse, Diever en Uffelte.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt bepaald door feiten zoals: type woning, oppervlakte, ligging, bouwjaar, onderhoudsniveau, grootte en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Wittelte. In dit document lees je een indicatie van de woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Als laatste gebruik je dit ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In deze aanslag staat onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,102% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wittelte. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €284.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde komt tot stand d.m.v. data die voorhanden is. Ze onderzoeken thema’s als: de ligging van de woning, de oppervlakte, onderhoudsstaat en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de nabije omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de juiste woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Op het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je inzien via het online loket van de gemeente (www.gemeentewesterveld.nl). In dit document vermelden ze relevante details zoals: grootte van het pand, bijgebouwen, kadastrale gegevens, type object, adresgegevens, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopgegevens van soortgelijke woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Wittelte?
Je dient bezwaar te maken binnen 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Neem het taxatieverslag goed door en vergelijk of de vergelijkbare huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je denkt dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Goed om te weten: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Wittelte kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie