WOZ bezwaar Hasselt

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je rond januari, februari en maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een schatting van de waarde van jouw huis. Door gebruik te maken van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de verplichte OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Hasselt? Hier vertellen we je precies de te nemen stappen.

 • De gemeente Zwartewaterland raamt ieder jaar de waarde van jouw woning.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is dus slim om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je hiertegen bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Hasselt 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de bijgaande tabel bekijk je een indicatie van de recente woonlasten in Hasselt (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarnaast kun je ook verder lezen over Wat betekend de WOZ.

ProvincieOverijssel
GemeenteZwartewaterland
Postcode8061
Netnummer038 (+3138)
Gemiddelde WOZ-waarde€221.000
OZB-tarief woningen0,1068%
Gemiddeld betaalde OZB€236
Rioolheffing€353
Afvalstoffenheffing€188
Totale woonlasten€777
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Hasselt.

Rekenvoorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Zwartewaterland. De WOZ-waarde ligt op €278.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €278.000 x 0,1068% = €297.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Hasselt? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het 5-stappenplan hieronder maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Hasselt aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je in januari, februari of maart. Of open wozwaardeloket.nl om te checken of de WOZ al geregistreerd staat. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het zogenaamde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Hasselt. Gewoonlijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit stuk is feitelijk een onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Check woningwaarde

  Controleer of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Evalueer of deze woonobjecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Een reden kan zijn dat ze een gunstige ligging hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een professionele woningtaxatie. Hiervoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. In sommige gevallen kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze bekijk je eenvoudig via www.wozwaardeloket.nl. Op deze site vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je ziet hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd is te vinden hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de tabel hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€221.0005,2%
2019€210.0005,0%
2018€200.0002,6%
2017€195.0002,6%
2016€190.000-1,0%
2015€192.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Zwartewaterland.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-hasselt-8061

Woningtaxatie in Hasselt

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Hasselt komt nog beter over met een uitgebreid taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Hasselt ligt zo rond de €235. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (maximaal €242).

Vind een taxateur in de buurt
Hieronder vind je taxateurs en makelaars in Hasselt die je mogelijk kunnen helpen met een erkend taxatierapport om de WOZ aan te passen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Laag Zuthem, Wittelte, Geeuwenbrug, Dieverbrug en Wapse.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat betekent de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van zaken zoals: oppervlakte, type woning, grootte, bouwjaar, ligging, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Hasselt. In deze documenten check je de actuele woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je gebruikt ze ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij een woning in bezit? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (rond februari). Je treft hierin het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1068% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hasselt. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €236.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt opgesteld aan de hand van modelmatige waardebepaling. Men kijkt naar kenmerken zoals: ligging van het perceel, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de regio. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor actuele woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Op het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je opvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.zwartewaterland.nl). In het rapport vermelden ze relevante details zoals: oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, type object, adresgegevens, bijgebouwen, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopcijfers van gelijkwaardige woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Hasselt?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en ga na of deze huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je denkt dat de WOZ te hoog is dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Aandachtspunt: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Geïnteresseerden hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Hasselt heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie