WOZ bezwaar Westergeest

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Middels deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Westergeest? Hieronder kan je aan de slag met handige info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Noardeast-Fryslân beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk hier elk jaar goed naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Westergeest 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel verstrekken we een overzicht met de gemiddelde woonlasten in Westergeest waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Eveneens bekijk je ook informatie over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9295
Netnummer0511 (+31511)
Gemiddelde WOZ-waarde€173.000
OZB-tarief woningen0,1713%
Gemiddeld betaalde OZB€296
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€823
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Westergeest.

Stel je voor: je hebt een koopwoning in de gemeente Noardeast-Fryslân. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €236.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €236.000 x 0,1713% = €404.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Westergeest? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het praktisch stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Westergeest precies in z’n werk gaat.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je aan het begin van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te zien of de WOZ al geregistreerd staat. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag openen

  Het taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Westergeest. Meestal moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit rapport bevat kenmerken die van belang zijn voor de WOZ-waarde.

 3. Controle woningwaarde

  Bekijk of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Ga na of deze woningen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dit kan zijn omdat ze groter zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Begin met bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je zo snel mogelijk doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een compleet taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Soms kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het oneens? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je gratis inzien via het officiële WOZ-waardeloket. Daar kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je achterhaalt daar ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het taxatieverslag van de overheid staat hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de tabel hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€173.0004,8%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Noardeast-Fryslân.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-westergeest-9295

Woningtaxatie in Westergeest

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Westergeest komt nog beter over met een taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw huis minder / meer waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Westergeest komt gemiddeld uit rond de €200. Geeft de gemeente gehoor, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, maar een plafond van €242.

Taxateurs in de regio vinden
In de tabel hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Westergeest die jou kunnen voorzien van een taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Oudwoude, Kollumerpomp, Augsbuurt, Kollum en Drogeham.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk huis krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderdelen zoals: onderhoudsniveau, bouwjaar, grootte, ligging, oppervlakte, bijgebouwen en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat is de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Westergeest. In deze gemeentelijke beschikking vind je de huidige woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daar tref je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1713% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Westergeest. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €296.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
Deze waarde wordt berekend d.m.v. data die voorhanden is. Hiervoor gebruiken ze aspecten zoals: waar staat de woning, de oppervlakte, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum rondom je huis. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de correcte woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Als je een WOZ-beschikking hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl). In dit PDF-bestand vermelden ze relevante details zoals: oppervlakte van het perceel, bouwjaar, adresgegevens, type object, kadastrale gegevens, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag vind je ook transactiecijfers van vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Westergeest?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en ga na of de getoonde woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde lager wordt ingeschat. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Goed om te weten: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je een goede afweging maken. Potentiële kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Westergeest kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie