WOZ bezwaar Kollum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een geschatte marktprijs van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB en het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Kollum? Hier lees je praktische info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Noardeast-Fryslân begroot jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is essentieel om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ niet klopt dan kan je hiertegen bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Kollum 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de volgende tabel bekijk je een overview van de actuele woonlasten in Kollum (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl bekijk je ook informatie over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9291
Netnummer0511 (+31511)
Gemiddelde WOZ-waarde€173.000
OZB-tarief woningen0,1713%
Gemiddeld betaalde OZB€296
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€823
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Kollum.

Calculatie: je hebt een eigen woning in de gemeente Noardeast-Fryslân. De WOZ-waarde bedraagt op €232.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €232.000 x 0,1713% = €397.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Kollum? Dan kan je formeel bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het praktisch stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Kollum precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je in januari, februari of maart. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het opgestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Kollum. Let op: vaak heb je hier DigiD voor nodig. Het document ligt ten grondslag aan de indicatie van de woningwaarde.

 3. Check woningprijs

  Ga naar of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met referentiewoningen. Weeg af of deze gebouwen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Onder andere doordat ze een gunstige ligging hebben of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een recent taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Vaak kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je vindt daar direct ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt onderbouwd hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de bijgaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€173.0004,8%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Noardeast-Fryslân.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-kollum-9291

Woningtaxatie in Kollum

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Kollum zal een stuk overtuigender zijn met een deskundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Kollum ligt om en nabij de €215. Geeft de gemeente gehoor, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, deze is maximaal €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de onderstaande lijst vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Kollum die jou kunnen voorzien van een taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Drogeham, Kootstertille, Twijzelerheide, Twijzel en Buitenpost.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een object op 1 januari 2023 en komt tot stand door factoren als: grootte, onderhoudsniveau, bouwjaar, ligging, bijgebouwen, oppervlakte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Kollum. In deze gemeentelijke beschikking bekijk je de vastgestelde woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Ook gebruik je dit voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wie betaalt de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Hierin vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1713% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Kollum. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €296.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt door de gemeente berekend d.m.v. een speciaal model. Er wordt ingezoomd op kenmerken als: waar staat de woning, de inhoud van de woning, onderhoudsstaat en verkoopcijfers van huizen in de omgeving dichtbij jouw woning. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig erkende woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Op het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je bekijken via het belastingloket van de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl). In het document zijn allerlei zaken zoals: kadastrale gegevens, adresgegevens, bouwjaar, type object, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel. In het taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopprijzen van referentieobjecten die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Kollum?
Je dient bezwaar te maken binnen 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en vergelijk of de vergelijkbare huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente inclusief onderbouwing. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kan je hiertegen bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de gemeente de waarde bijstelt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Vergeet niet: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Woningzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Kollum heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie