WOZ bezwaar Augsbuurt

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je rond januari, februari en maart de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden diverse belastingen berekend zoals met name de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Augsbuurt? Op wozwaardespecialist.nl praten we je bij over hoe dit werkt.

 • De gemeente Noardeast-Fryslân begroot jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is aan te raden hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar aantekenen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt dit zelf doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Augsbuurt 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de onderstaande tabel check je een samenvatting van de actuele woonlasten in Augsbuurt (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Tevens kun je ook verder lezen over WOZ-krediet.

ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9292
Netnummer0511 (+31511)
Gemiddelde WOZ-waarde€173.000
OZB-tarief woningen0,1713%
Gemiddeld betaalde OZB€296
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€823
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Augsbuurt.

Rekenvoorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Noardeast-Fryslân. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €233.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €233.000 x 0,1713% = €399.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis waardescan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Augsbuurt? Je kunt een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het bijgaande vijfstappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Augsbuurt uitgevoerd kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of open wozwaardeloket.nl om in te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het gestandaardiseerde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Augsbuurt. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze verslaglegging draagt bij aan de berekening van de WOZ-waarde.

 3. Onderzoek woningwaarde

  Bekijk of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Weeg af of deze huizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Bijvoorbeeld omdat ze een gunstige ligging hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgebreide taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Dikwijls kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je achterhaalt daar ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de tabel hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€173.0004,8%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Noardeast-Fryslân.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-augsbuurt-9292

Woningtaxatie in Augsbuurt

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Augsbuurt kan je nog sterker maken met een taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Augsbuurt bedraagt circa €280. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs in de regio vinden
In de tabel hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Augsbuurt die jou kunnen voorzien van een deskundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Kollum, Drogeham, Kootstertille, Twijzelerheide en Twijzel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een object op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderdelen zoals: type woning, ligging, oppervlakte, grootte, bouwjaar, bijgebouwen en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Augsbuurt. In die rapportage staan een indicatie van de woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. De beschikking speelt ook een rol bij de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij zelf een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (rond februari). In deze aanslag staat onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1713% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Augsbuurt. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €296.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt bepaald d.m.v. beschikbare gegevens. Zo wordt er gekeken naar onderwerpen als: de ligging van het huis, oppervlakte van de kavel, onderhoudsniveau en 1 of meer vergelijkbare woningen in de nabije omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de juiste woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Indien je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl). In het taxatierapport zijn allerlei zaken zoals: bouwjaar, type object, bijgebouwen, grootte van het pand, adresgegevens, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopprijzen van gelijkwaardige woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Augsbuurt?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 45 dagen na ontvangst van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en beoordeel of de referentie huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde wordt verminderd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Niet vergeten: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Huizenzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Augsbuurt heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie