WOZ bezwaar Wyns

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van jouw woning. Op basis van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals natuurlijk de OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Wyns? Op wozwaardespecialist.nl lees je praktische info over de te nemen stappen.

 • De gemeente Tytsjerksteradiel begroot jaarlijks de waarde van onroerende zaken.
 • Middels deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is aan te raden hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de WOZ niet klopt dan kun jij een bezwaarprocedure starten. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Wyns 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de onderstaande tabel bieden we duidelijke info over de verschillende woonlasten in Wyns (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal vind je ook meer informatie over Voorbeeldbrief bezwaar WOZ-waarde .

ProvincieFriesland
GemeenteTytsjerksteradiel
Postcode9091
Netnummer058 (+3158)
Gemiddelde WOZ-waarde€215.000
OZB-tarief woningen0,1892%
Gemiddeld betaalde OZB€405
Rioolheffing€154
Afvalstoffenheffing€283
Totale woonlasten€843
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Wyns.

Rekenvoorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Tytsjerksteradiel. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €273.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €273.000 x 0,1892% = €517.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Wyns? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In onderstaande stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Wyns nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag openen

  Het zogenaamde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Wyns. Gewoonlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Het document bevat kenmerken die van belang zijn voor de waardebepaling.

 3. Evalueer huizenprijs

  Ga naar of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Ga na of deze woningen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Een reden kan zijn dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Soms kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om te beslissen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Via die zoekmachine vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je vindt daar direct ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het persoonlijke taxatieverslag wordt onderbouwd hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In het overzicht hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€215.0007,0%
2019€201.0004,1%
2018€193.0003,8%
2017€186.0001,1%
2016€184.000-0,5%
2015€185.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Tytsjerksteradiel.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-wyns-9091

Woningtaxatie in Wyns

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Wyns komt nog beter over met een taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De investering van een WOZ-taxatierapport in Wyns bedraagt circa €275. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Soms heb je recht op een vergoeding, echter tot maximaal €242.

Vind en vergelijk taxateurs
Hieronder check je taxateurs en makelaars in Wyns die je mogelijk willen helpen aan een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Wytgaard, Wirdum, Swichum, Hempens en Teerns.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door feiten zoals: oppervlakte, ligging, grootte, onderhoudsniveau, bouwjaar, type woningen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Wyns. In deze gemeentelijke beschikking check je de verwachte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij zelf een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (in de eerste maanden van het jaar). In deze aanslag staat bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1892% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wyns. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €405.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt vastgesteld aan de hand van beschikbare data. Hiervoor gebruiken ze feiten zoals: waar staat de woning, oppervlakte van de kavel, onderhoudstoestand en 1 of meer vergelijkbare woningen dichtbij jouw woning. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Wanneer je een WOZ-beschikking hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je bekijken in het WOZ-loket van de gemeente (www.t-diel.nl). In dit document staan belangrijke gegevens zoals: kadastrale gegevens, bouwjaar, type object, bijgebouwen, adresgegevens, grootte van het pand. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met koopsommen van andere vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Wyns?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een periode van 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en onderzoek of deze huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je kunt aantonen dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Opmerking: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je goed nadenken. Geïnteresseerden kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Wyns zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie