WOZ bezwaar Abbega

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals met name de OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Abbega? Hier praten we je bij over de te nemen stappen.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân calculeert jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Je doet er goed aan om hiervan op de hoogte te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je een bezwaarprocedure starten. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Abbega 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de tabel hieronder bieden we verschillende gegevens van de actuele woonlasten in Abbega (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit platform bekijk je ook informatie over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8618
Netnummer0515 (+31515)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Abbega.

Kostenberekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde bedraagt op €234.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €234.000 x 0,1349% = €316.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Abbega? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In onderstaande stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Abbega aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of open wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Abbega. Let op: vaak heb je daarvoor een DigiD account nodig. Het document bevat kenmerken die van belang zijn voor de geregistreerde woningwaarde.

 3. Analyseer verkoopprijs

  Controleer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Weeg af of deze woonhuizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze behoorlijk divers zijn. Een reden kan zijn dat ze groter zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een extra taxatie. Voor het gemak kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Vaak kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Ben je het oneens? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket van de overheid. Hier kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je checkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatierapport vind je meer details over hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-abbega-8618

Woningtaxatie in Abbega

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Abbega kan je nog sterker maken met een uitgebreid taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Abbega bedraagt circa €250. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (tot een max. van €242).

Lokale taxateur zoeken
In de onderstaande tabel check je taxateurs en makelaars in Abbega die jou kunnen voorzien van een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Westhem, Blauwhuis, Sandfirden, Idzega en Gaastmeer.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van factoren zoals: bijgebouwen, grootte, onderhoudsniveau, type woning, bouwjaar, oppervlakte en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Abbega. In deze gemeentelijke beschikking staan de huidige woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Als laatste gebruik je dit ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij een woning in bezit? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Hierin vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Abbega. Een gemiddelde woning betaalt €281.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt opgesteld door middel van data die voorhanden is. Zo wordt er gekeken naar onderwerpen zoals: waar staat de woning, de oppervlakte, type woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum rondom je huis. Je kunt bij het kadaster terecht de correcte woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Zodra je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je inzien bij de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In dit document beschrijven ze actuele gegeven als: bijgebouwen, grootte van het pand, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, type object. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopcijfers van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Abbega?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een periode van 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en onderzoek of deze huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je vermoedt de WOZ te hoog is dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Goed om te weten: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je goed nadenken. Potentiële kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Abbega heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie