WOZ bezwaar Hegebeintum

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ is: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden heffingen en belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Hegebeintum? Hier vertellen we je precies de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Noardeast-Fryslân begroot jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om hier goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Hegebeintum 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de bijgaande tabel check je duidelijke info over de verschillende woonlasten in Hegebeintum (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Tevens kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9173
Netnummer0518 (+31518)
Gemiddelde WOZ-waarde€173.000
OZB-tarief woningen0,1713%
Gemiddeld betaalde OZB€296
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€823
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Hegebeintum.

Stel: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Noardeast-Fryslân. De WOZ-waarde bedraagt op €249.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €249.000 x 0,1713% = €427.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Hegebeintum? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Hegebeintum uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beknopte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Hegebeintum. Vermoedelijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit stuk is de basis van de WOZ-waarde.

 3. Onderzoek marktprijs

  Ga naar of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Check of deze objecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze behoorlijk divers zijn. Bijvoorbeeld omdat ze een beter uitzicht hebben of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Bezwaar maken

  Het WOZ-bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een alternatieve taxatie. Om je snel op te weg te helpen zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. In sommige gevallen kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je treft hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het opgestelde taxatieverslag kun je vinden op welke manier deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€173.0004,8%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Noardeast-Fryslân.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-hegebeintum-9173

Woningtaxatie in Hegebeintum

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Hegebeintum kan je het beste ondersteunen met een officieel taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Hegebeintum bedraagt circa €235. Word je in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, deze is maximaal €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In het schema hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Hegebeintum die je kunnen helpen aan een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Zoek ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Ferwert, Blije, Buren, Nes en Ballum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De waarde van de WOZ bepaalt berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. onderwerpen als: bijgebouwen, bouwjaar, type woning, ligging, oppervlakte, grootte en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Hegebeintum. In die rapportage staan de huidige woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Tevens is dit van toepassing op het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). In dit document vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1713% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hegebeintum. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €296.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde komt tot stand op basis van modelmatige waardebepaling. Ze onderzoeken aspecten als: ligging, woonoppervlakte, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de correcte woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Op het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je inzien via de online omgeving van de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl). In het document staan alle gebruikte onderdelen zoals; adresgegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, type object, kadastrale gegevens, bijgebouwen. In het taxatieverslag vind je tevens verkoopgegevens van gelijkwaardige woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Hegebeintum?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een termijn van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en analyseer of de getoonde huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je meent dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Aandachtspunt: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Huizenzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Hegebeintum maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie