WOZ bezwaar Wanssum

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. A.d.h.v. de woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals met name de OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Wanssum? Hier geven we inzicht in de te nemen stappen.

 • De gemeente Venray maakt elk jaar een schatting van de marktprijs van een gebouw.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om daar aandachtig naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Wanssum 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de bijgaande tabel check je een samenvatting van de gemiddelde woonlasten in Wanssum (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl kan je ook meer info vinden over Wat betekend de WOZ.

ProvincieLimburg
GemeenteVenray
Postcode5861
Netnummer0478 (+31478)
Gemiddelde WOZ-waarde€236.000
OZB-tarief woningen0,1427%
Gemiddeld betaalde OZB€335
Rioolheffing€224
Afvalstoffenheffing€195
Totale woonlasten€754
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Wanssum.

Stel: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Venray. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €286.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €286.000 x 0,1427% = €408.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Wanssum? Je kunt een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het praktisch stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Wanssum ingediend kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Neem de beschikking door

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het opgestelde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Wanssum. Doorgaans is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze verslaglegging bevat kenmerken die van belang zijn voor de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Analyseer marktwaarde

  Weeg af of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met referentiewoningen. Ga na of deze woningen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze gerenoveerd zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het indienen van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een onderbouwd taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om uitspraak te doen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via wozwaardeloket.nl. Hier is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je ziet hier ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd vind je meer details over hoe deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. Hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€236.0005,8%
2019€223.0003,2%
2018€216.0004,3%
2017€207.0000,5%
2016€206.000-1,0%
2015€208.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Venray.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-wanssum-5861

Woningtaxatie in Wanssum

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Wanssum komt nog beter over met een vakkundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een uitstekend bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente stelt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Wanssum komt gemiddeld uit rond de €260. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Taxateurs in de regio vinden
In de tabel hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Wanssum die je mogelijk kunnen helpen met een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Of klik door voor vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Wellerlooi, Well, Well, Bergen en Siebengewald.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door onderwerpen zoals: bijgebouwen, bouwjaar, grootte, type woning, onderhoudsniveau, oppervlakte en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Wanssum. In deze gemeentelijke beschikking check je de vastgestelde woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij een woning of stuk grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (rond februari). Je treft hierin het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1427% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wanssum. Een gemiddelde woning betaalt €335.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt vastgesteld op basis van beschikbare data. Hiervoor gebruiken ze factoren als: ligging van het perceel, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de wijk. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig erkende woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Indien je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je downloaden via het belastingloket van de gemeente (www.venray.nl). In dit PDF-bestand vermelden ze relevante details zoals: bouwjaar, bijgebouwen, adresgegevens, grootte van het pand, kadastrale gegevens, type object. In zo’n taxatieverslag tref je daarbij ook koopsommen van nabije woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Wanssum?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een termijn van 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en analyseer of de woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je vermoedt er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde wordt verminderd. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Disclaimer: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je extra goed nadenken. Kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Wanssum maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie