WOZ bezwaar Netterden

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. A.d.h.v. de woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de OZB beschikking maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Netterden? Hier geven we inzicht in de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Oude IJsselstreek calculeert jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • We raden altijd aan om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je bezwaar maken bij gemeente. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Netterden 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de onderstaande tabel bekijk je een overview van de actuele woonlasten in Netterden van een meerpersoonshuishouden. Tevens lees je ook meer informatie over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieGelderland
GemeenteOude IJsselstreek
Postcode7077
Netnummer0315 (+31315)
Gemiddelde WOZ-waarde€215.000
OZB-tarief woningen0,1615%
Gemiddeld betaalde OZB€346
Rioolheffing€231
Afvalstoffenheffing€184
Totale woonlasten€761
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Netterden.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Oude IJsselstreek. De WOZ-waarde ligt op €296.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €296.000 x 0,1615% = €478.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start met de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Netterden? Dan kan je formeel bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Netterden werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of open wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Netterden. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Dit verslag bevat kenmerken die van belang zijn voor de geregistreerde woningwaarde.

 3. Beoordeling verkoopprijs

  Beoordeel of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze woningen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een beter uitzicht hebben of als er sprake is van betonrot.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een extra taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Vaak kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de optie om het bezwaar af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Op die website vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je vindt daar direct ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het gestandaardiseerde taxatierapport vind je meer details over hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€215.0003,9%
2019€207.0004,0%
2018€199.0003,1%
2017€193.0000,5%
2016€192.0001,1%
2015€190.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Oude IJsselstreek.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-netterden-7077

Woningtaxatie in Netterden

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Netterden kan je nog sterker maken met een uitgebreid taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Netterden ligt zo rond de €240. Neemt de gemeente je verzoek over, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, deze is maximaal €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Netterden die je kunnen helpen aan een taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Check ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Varsselder, Etten, Ulft, Sinderen en Silvolde.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. feiten als: oppervlakte, bijgebouwen, bouwjaar, type woning, onderhoudsniveau, grootte en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Netterden. In deze gemeentelijke beschikking tref je de verwachte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (begin van het jaar). Je vindt daarin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1615% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Netterden. Een gemiddelde woning betaalt €346.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt vastgesteld op basis van beschikbare data. De gemeente verwerkt onderwerpen als: de ligging van de woning, oppervlakte van de kavel, het soort woning en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum dichtbij jouw woning. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Zodra je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je bekijken via de online omgeving van de gemeente (www.oude-ijsselstreek.nl). In het document staan alle gebruikte onderdelen zoals; grootte van het pand, adresgegevens, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, bijgebouwen. In het taxatieverslag tref je daarbij ook koopsommen van nabije woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Netterden?
Het bezwaar maken moet in een termijn van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en vergelijk of de referentie huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente, inclusief argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je veronderstelt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Let op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Woningzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Netterden heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie