WOZ bezwaar Brantgum

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen aan het begin van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een prijsverwachting van de waarde van een huis. Aan de hand van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de standaard OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Brantgum? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Noardeast-Fryslân raamt ieder jaar de marktwaarde van een huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Je doet er goed aan om hier goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Brantgum 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In het overzicht hieronder geven we duidelijke info over de verschillende woonlasten in Brantgum op basis van een meerpersoonshuishouden. Tevens kun je ook verder lezen over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9153
Netnummer0519 (+31519)
Gemiddelde WOZ-waarde€173.000
OZB-tarief woningen0,1713%
Gemiddeld betaalde OZB€296
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€823
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Brantgum.

Calculatie: je woont in een koophuis in de gemeente Noardeast-Fryslân. De WOZ-waarde ligt op €239.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €239.000 x 0,1713% = €409.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis WOZ-check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Brantgum? Je kunt dan bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het 5-stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Brantgum nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te checken of het al bekend is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het eenvoudige taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Brantgum. Gewoonlijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit verslag is feitelijk een onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Controle woningprijs

  Controleer of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan 1 of meer vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonhuizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Een reden kan zijn dat ze een beter uitzicht hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het WOZ-bezwaar maken moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een alternatieve taxatie. Om je snel op te weg te helpen raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Dikwijls is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket. Op dit platform is iedere openbare woning op te zoeken. Je treft hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het taxatieverslag van de overheid wordt meer precies omschreven hoe de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€173.0004,8%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Noardeast-Fryslân.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-brantgum-9153

Woningtaxatie in Brantgum

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Brantgum komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om gelijk te krijgen. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning minder waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Brantgum ligt om en nabij de €265. Geeft de gemeente gehoor, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Lokale taxateurs vergelijken
In deze tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Brantgum die je mogelijk willen helpen aan een uitgebreid taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Waaxens, Holwerd, Hiaure, Hantum en Hantumeruitburen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van je woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door thema’s als: grootte, oppervlakte, type woning, bouwjaar, ligging, bijgebouwen en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Brantgum. In die rapportage staan de ingeschatte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Als laatste gebruik je dit ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij zelf een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (in de eerste maanden van het jaar). In dit document vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1713% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Brantgum. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €296.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt opgesteld met behulp van data die voorhanden is. Ze onderzoeken zaken als: de ligging van het huis, grondoppervlakte, onderhoudsniveau en referentiewoningen die recent zijn verkocht rondom je huis. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Dit document vind je bij de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl). In het taxatieverslag zijn allerlei zaken zoals: bouwjaar, grootte van het pand, adresgegevens, kadastrale gegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag bekijk je ook verkoopgegevens van referentieobjecten die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Brantgum?
Je dient bezwaar te maken binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Download het taxatieverslag direct en weeg af of de vergelijkbare huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je meent dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde wordt verminderd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je goed nadenken. Potentiële kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Brantgum kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie