WOZ bezwaar Hantum

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je rond januari, februari en maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een geschatte marktprijs van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de standaard OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Hantum? Hier kan je aan de slag met handige info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Noardeast-Fryslân raamt ieder jaar de waarde van onroerende zaken.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om hier goed naar te kijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je een bezwaarprocedure starten. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Hantum 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? Hieronder tref je een indicatie van de verschillende woonlasten in Hantum van een meerpersoonshuishouden. Tevens tref je ook handige informatie over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9147
Netnummer0519 (+31519)
Gemiddelde WOZ-waarde€173.000
OZB-tarief woningen0,1713%
Gemiddeld betaalde OZB€296
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€823
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Hantum.

Stel je voor: je woont in een koophuis in de gemeente Noardeast-Fryslân. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €235.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €235.000 x 0,1713% = €403.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Hantum? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In ons handige stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Hantum nu precies werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het samengestelde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Hantum. Let op: vaak moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit rapport is een toelichting op de waardebepaling.

 3. Check verkoopprijs

  Weeg af of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonobjecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze significant verschillen. Dit kan zijn omdat ze groter zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een taxatierapport. Hiervoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Vaak kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het oneens? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket. Op die website vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je treft hier ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het opgestelde taxatieverslag vind je meer details over hoe deze waarde zijn afgeleid. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€173.0004,8%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Noardeast-Fryslân.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-hantum-9147

Woningtaxatie in Hantum

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Hantum zal een stuk overtuigender zijn met een vakkundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om gelijk te krijgen. Het is een uitstekend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Hantum is ongeveer €185. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de waarde verminderd? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, deze is maximaal €242.

Vind een taxateur in de buurt
In de bijgaande tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Hantum die jou kunnen ondersteunen met een vakkundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Hantumeruitburen, Ternaard, Hantumhuizen, Moddergat en Wierum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderdelen zoals: oppervlakte, bouwjaar, onderhoudsniveau, grootte, ligging, bijgebouwen en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat is een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Hantum. In dit document lees je de ingeschatte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Als laatste gebruik je dit ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Daarin staat onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1713% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hantum. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €296.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt gecalculeerd op basis van objectieve criteria. Ze onderzoeken thema’s als: waar het huis gelegen is, de inhoud van de woning, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de wijk. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Je kunt dit rapport aanvragen via de online omgeving van de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl). In dit PDF-bestand staan alle gebruikte onderdelen zoals; bijgebouwen, bouwjaar, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, type object, adresgegevens. In het taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopcijfers van gelijkwaardige woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Hantum?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en weeg af of deze huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente inclusief onderbouwing. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je denkt dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de waarde bijstelt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let op: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Hantum heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie