WOZ bezwaar Hantumeruitburen

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van jouw woning. Aan de hand van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Hantumeruitburen? Op wozwaardespecialist.nl vertellen we je precies de te nemen stappen.

 • De gemeente Noardeast-Fryslân calculeert jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • We raden altijd aan om hiervan op de hoogte te zijn zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij bezwaar aantekenen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Hantumeruitburen 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel bekijk je een indicatie van de recente woonlasten in Hantumeruitburen (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarbij tref je ook handige informatie over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9146
Netnummer0519 (+31519)
Gemiddelde WOZ-waarde€173.000
OZB-tarief woningen0,1713%
Gemiddeld betaalde OZB€296
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€823
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Hantumeruitburen.

Stel: je woont in een koophuis in de gemeente Noardeast-Fryslân. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €234.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €234.000 x 0,1713% = €401.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Hantumeruitburen? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In onderstaande stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Hantumeruitburen ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of het al bekend is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het opgestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Hantumeruitburen. Gewoonlijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit stuk draagt bij aan de berekening van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Onderzoek verkoopprijs

  Evalueer of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Check of deze woningen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Onder andere doordat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een extra taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te reageren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket platform. Hier zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je treft hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het taxatieverslag van de overheid wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de onderstaande tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€173.0004,8%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Noardeast-Fryslân.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-hantumeruitburen-9146

Woningtaxatie in Hantumeruitburen

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Hantumeruitburen komt nog beter over met een erkend taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning een lagere marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Hantumeruitburen is ongeveer €210. Word je in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs vergelijken
In de onderstaande lijst zoek je naar taxateurs en makelaars in Hantumeruitburen die je kunnen adviseren aangaande een taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Ternaard, Hantumhuizen, Moddergat, Wierum en Niawier.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door onderwerpen als: type woning, grootte, bijgebouwen, ligging, oppervlakte, bouwjaar en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Hantumeruitburen. In deze documenten tref je de actuele woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wanneer is er de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (gereed in februari). Op het aanslagbiljet vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1713% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hantumeruitburen. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €296.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt opgesteld a.d.h.v. beschikbare gegevens. Ze onderzoeken zaken als: ligging, hoe groot de woning is (oppervlakte), type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn dichtbij jouw woning. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de correcte woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Op het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je downloaden via het online loket van de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl). In het rapport vermelden ze relevante details zoals: kadastrale gegevens, type object, grootte van het pand, bijgebouwen, bouwjaar, adresgegevens. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met marktprijzen van vergelijkbare woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Hantumeruitburen?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en analyseer of de woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde lager wordt ingeschat. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Opmerking: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Potentiële kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Hantumeruitburen kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie