WOZ bezwaar Waaxens

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Aan de hand van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals het OZB tarief maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de woningwaarde te hoog en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Waaxens? Op deze website bieden wij meer informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Noardeast-Fryslân komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is zeer belangrijk hiervan op de hoogte te zijn zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ niet juist is dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Waaxens 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de tabel hieronder check je een kostenraming van de actuele woonlasten in Waaxens van een meerpersoonshuishouden. Daarbij lees je ook meer informatie over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9152
Netnummer0519 (+31519)
Gemiddelde WOZ-waarde€173.000
OZB-tarief woningen0,1713%
Gemiddeld betaalde OZB€296
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€823
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Waaxens.

Voorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Noardeast-Fryslân. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €238.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €238.000 x 0,1713% = €408.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis WOZ-check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Waaxens? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het 5-stappenplan hieronder maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Waaxens nu precies werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je aan het begin van elk jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Waaxens. Over het algemeen moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Het document ligt ten grondslag aan de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Analyseer huizenprijs

  Weeg af of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen. Ga na of deze gebouwen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Onder andere doordat ze een gunstige ligging hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een extra taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te beslissen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie kun je elke woning opzoeken. Je bekijkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatierapport wordt onderbouwd hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In het overzicht hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€173.0004,8%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Noardeast-Fryslân.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-waaxens-9152

Woningtaxatie in Waaxens

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Waaxens kan je nog sterker maken met een vakkundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om gelijk te krijgen. Het is een uitstekend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Waaxens ligt om en nabij de €190. Krijg je gelijk, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Soms heb je recht op een vergoeding (maximaal €242).

Taxateurs vergelijken
In het schema hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Waaxens die je kunnen adviseren aangaande een vakkundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Holwerd, Hiaure, Hantum, Hantumeruitburen en Ternaard.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woningeigenaar krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt bepaald door thema’s als: grootte, ligging, type woning, bouwjaar, onderhoudsniveau, oppervlakte en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Waaxens. In deze documenten staan de ingeschatte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Staat de woning op jouw naam? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verstuurd in februari). Daarin staat onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1713% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Waaxens. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €296.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt bepaald door middel van een speciaal model. Zo wordt er gekeken naar aspecten zoals: ligging, grondoppervlakte van het perceel, bouwjaar en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de juiste woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Als je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je downloaden via het belastingloket van de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl). In het taxatieverslag zijn allerlei zaken zoals: grootte van het pand, kadastrale gegevens, adresgegevens, bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met prijzen van andere vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Waaxens?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 45 dagen na ontvangst van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en weeg af of de vergelijkbare woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je kunt aantonen dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde lager wordt ingeschat. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Opmerking: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Woningzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Waaxens zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie