WOZ bezwaar Nijkerk

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Op basis van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals met name de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Nijkerk? Op deze pagina kan je aan de slag met handige info over de regelgeving.

 • De gemeente Nijkerk begroot jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • A.d.h.v. de huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is essentieel om dit goed in de gaten te houden zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Nijkerk 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de onderstaande tabel bieden we duidelijke info over de actuele woonlasten in Nijkerk (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarbij lees je ook meer informatie over WOZ-kredieten.

ProvincieGelderland
GemeenteNijkerk
Postcode3861
Netnummer033 (+3133)
Gemiddelde WOZ-waarde€330.000
OZB-tarief woningen0,0958%
Gemiddeld betaalde OZB€316
Rioolheffing€100
Afvalstoffenheffing€176
Totale woonlasten€591
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Nijkerk.

Stel je voor: je hebt een koopwoning in de gemeente Nijkerk. De WOZ-waarde is vastgesteld op €245.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €245.000 x 0,0958% = €235.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Nijkerk? Je kunt dan bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In onderstaande stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Nijkerk precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Nijkerk. Waarschijnlijk kan dit alleen met DigiD. Het document dient als onderbouwing van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Analyseer verkoopprijs

  Bekijk of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen. Controleer of deze objecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dit kan zijn omdat ze groter zijn of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een recent taxatierapport. Voor het gemak raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Dikwijls is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Op die website is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je treft hier ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het persoonlijke taxatieverslag is te vinden hoe deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de bijgaande tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€330.0007,5%
2019€307.0007,7%
2018€285.0006,3%
2017€268.0003,9%
2016€258.000-0,8%
2015€260.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Nijkerk.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-nijkerk-3861

Woningtaxatie in Nijkerk

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Nijkerk zal een stuk overtuigender zijn met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Nijkerk komt gemiddeld uit rond de €225. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, maar een plafond van €242.

Vind een taxateur in de buurt
In het schema hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Nijkerk die je mogelijk willen helpen aan een officieel taxatierapport om de WOZ aan te passen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Ermelo, Harderwijk, Leusden, Amersfoort en Barneveld.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van zaken zoals: grootte, ligging, oppervlakte, type woning, bouwjaar, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Nijkerk. In deze documenten staan de vastgestelde woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je gebruikt ze ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij een woning of stuk grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verstuurd in februari). In dit document vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0958% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Nijkerk. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €316.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
Deze waarde wordt berekend aan de hand van een speciaal model. De gemeente verwerkt onderwerpen als: plek van de woning, oppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de regio. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de juiste woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Je kunt dit rapport aanvragen via de site van de gemeente (www.nijkerk.eu). In het document beschrijven ze actuele gegeven als: adresgegevens, bouwjaar, grootte van het pand, type object, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag vind je ook details van verkooptransacties van referentieobjecten die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Nijkerk?
Bezwaar maken kan in een termijn van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en check of de vergelijkbare woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je van mening bent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde wordt verminderd. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Vergeet niet: wil je jouw woning te koop zetten? Dan spelen er meer belangen. Geïnteresseerden kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Nijkerk kan de verkoopkansen verkleinen.

 • WOZ bezwaar Nijkerkerveen
 • WOZ bezwaar Hoevelaken
 • Plaats een reactie