WOZ bezwaar Leusden

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in januari, februari of maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Gebaseerd op deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de OZB beschikking maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Leusden? Op dit portaal lees je praktische info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Leusden calculeert jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Je doet er goed aan om dit goed in de gaten te houden zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken bij gemeente. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Leusden 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de tabel hieronder bieden we een overzicht met de actuele woonlasten in Leusden (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal vind je ook meer informatie over Voorbeeldbrief bezwaar WOZ-waarde .

ProvincieUtrecht
GemeenteLeusden
Postcode3831
Netnummer033 (+3133)
Gemiddelde WOZ-waarde€340.000
OZB-tarief woningen0,104%
Gemiddeld betaalde OZB€353
Rioolheffing€123
Afvalstoffenheffing€250
Totale woonlasten€726
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Leusden.

Kostenberekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Leusden. De WOZ-waarde ligt op €273.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €273.000 x 0,104% = €284.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis Quick Scan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Leusden? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan hieronder maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Leusden precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je doorgaans in januari of februari. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of de waarde al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Leusden. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Dit rapport ligt ten grondslag aan de WOZ-waarde.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Weeg af of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Controleer of deze woonobjecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dit komt doorgaans doordat ze een gunstige ligging hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde dien je binnen 6 weken te doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een onderbouwd taxatierapport. Voor het gemak kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Vaak kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om te beslissen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via www.wozwaardeloket.nl. Daar kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je bekijkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd vind je meer details over hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de tabel hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€340.0007,3%
2019€317.0008,2%
2018€293.0006,5%
2017€275.0004,2%
2016€264.000-0,4%
2015€265.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Leusden.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-leusden-3831

Woningtaxatie in Leusden

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Leusden kan je het beste ondersteunen met een officieel taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Leusden komt gemiddeld uit rond de €260. Krijg je gelijk, en gaat de waarde omlaag? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, maar een plafond van €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de tabel hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Leusden die jou kunnen voorzien van een officieel taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Amersfoort, Barneveld, Soest, Eemnes en Bunschoten.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een object op 1 januari 2023 en komt tot stand door aspecten zoals: ligging, type woning, oppervlakte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, grootte en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Leusden. In die rapportage lees je de ingeschatte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Ook gebruik je dit voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wie betaalt de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Ben jij de bezitter dan een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (rond februari). Daar tref je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,104% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Leusden. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €353.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt vastgesteld op basis van verschillende objectkenmerken. Hiervoor gebruiken ze onderdelen zoals: de ligging van de woning, grondoppervlakte, onderhoudsstaat en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt rondom je huis. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de juiste woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Zodra je het aanslagbiljet hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Dit document vind je via het belastingloket van de gemeente (www.leusden.nl). In het taxatierapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; bijgebouwen, bouwjaar, type object, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag vind je ook marktprijzen van gelijkwaardige woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Leusden?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 45 dagen na de datum van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en weeg af of de aangehaalde woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je vermoedt de WOZ niet juist is dan kan je een bezwaarprocedure starten. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let goed op: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Huizenzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Leusden kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

 • WOZ bezwaar Stoutenburg
 • Plaats een reactie