WOZ bezwaar Hoevelaken

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de waarde van jouw huis. Aan de hand van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals met name de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Hoevelaken? Op wozwaardespecialist.nl vind je uitgebreide informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Nijkerk maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is verstandig om daar aandachtig naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij een bezwaarprocedure starten. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Hoevelaken 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In het schema hieronder geven we een overzicht met de hedendaagse woonlasten in Hoevelaken (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op deze website kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieGelderland
GemeenteNijkerk
Postcode3871
Netnummer033 (+3133)
Gemiddelde WOZ-waarde€330.000
OZB-tarief woningen0,0958%
Gemiddeld betaalde OZB€316
Rioolheffing€100
Afvalstoffenheffing€176
Totale woonlasten€591
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Hoevelaken.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Nijkerk. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €230.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €230.000 x 0,0958% = €220.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Hoevelaken? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het volgende stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Hoevelaken aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gestandaardiseerde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Hoevelaken. Gewoonlijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit verslag is feitelijk een onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Analyseer marktprijs

  Controleer of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze gebouwen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een extra taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Via die zoekmachine kun je elke woning opzoeken. Je achterhaalt daar ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het gemeentelijke taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€330.0007,5%
2019€307.0007,7%
2018€285.0006,3%
2017€268.0003,9%
2016€258.000-0,8%
2015€260.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Nijkerk.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-hoevelaken-3871

Woningtaxatie in Hoevelaken

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Hoevelaken komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Hoevelaken ligt zo rond de €240. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Taxateurs in de regio vinden
In de volgende tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Hoevelaken die je mogelijk kunnen helpen met een taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Zoek ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Nijkerkerveen, Hierden, Stoutenburg Noord, Stoutenburg en Hooglanderveen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderdelen als: ligging, onderhoudsniveau, grootte, oppervlakte, type woning, bouwjaar en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat is de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Hoevelaken. In deze gemeentelijke beschikking tref je de huidige woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Heb jij zelf een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Je treft hierin het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0958% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hoevelaken. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €316.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
Deze waarde wordt berekend met behulp van openbare data. De gemeente verwerkt kenmerken als: waar staat de woning, woonoppervlakte, onderhoudsstaat en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de buurt. Je kunt bij het kadaster terecht erkende woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Als je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je downloaden via het belastingloket van de gemeente (www.nijkerk.eu). In het document staan alle gebruikte onderdelen zoals; oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, grootte van het pand, adresgegevens, kadastrale gegevens, bouwjaar. In het taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopgegevens van referentieobjecten die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Hoevelaken?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een termijn van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en weeg af of de getoonde woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je meent dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Disclaimer: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je goed nadenken. Investeerders checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Hoevelaken zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie