WOZ bezwaar Morra

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je rond januari, februari en maart de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een verwachte marktwaarde van een woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals met name de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Morra? Op deze website kan je aan de slag met handige info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Noardeast-Fryslân raamt ieder jaar de waarde van onroerende zaken.
 • A.d.h.v. de huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is aan te raden hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar aantekenen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Morra 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de tabel hieronder bekijk je een overview van de verschillende woonlasten in Morra (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarbij vind je ook meer informatie over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9135
Netnummer0519 (+31519)
Gemiddelde WOZ-waarde€173.000
OZB-tarief woningen0,1713%
Gemiddeld betaalde OZB€296
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€823
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Morra.

Stel je voor: je hebt een koopwoning in de gemeente Noardeast-Fryslân. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €293.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €293.000 x 0,1713% = €502.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Morra? Dan kan je formeel bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het bijgaande vijfstappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Morra aangevlogen dient te worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het zogenaamde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Morra. Let op: vaak moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Het document ligt ten grondslag aan de waardebepaling.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Ga naar of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Beoordeel of deze woningen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dit komt doorgaans doordat ze een gunstige ligging hebben of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een professionele woningtaxatie. Hiervoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via https://www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je vindt daar direct ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het samengestelde taxatierapport staat hoe de waarde is vastgesteld. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de tabel hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€173.0004,8%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Noardeast-Fryslân.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-morra-9135

Woningtaxatie in Morra

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Morra kan je nog sterker maken met een uitgebreid taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Morra komt gemiddeld uit rond de €240. Geeft de gemeente gehoor, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Lokale taxateurs vergelijken
In de onderstaande lijst check je taxateurs en makelaars in Morra die je mogelijk willen helpen aan een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Lioessens, Anjum, Engwierum, Ee en Oostrum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van feiten zoals: bijgebouwen, bouwjaar, onderhoudsniveau, type woning, oppervlakte, grootte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Morra. In deze documenten check je de actuele woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Bezit jij een woning, gebouw of grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In deze aanslag staat als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1713% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Morra. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €296.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt door de gemeente berekend op basis van een speciaal model. Zo wordt er gekeken naar onderwerpen zoals: plek van de woning, woonoppervlakte, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Als je het aanslagbiljet hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Je kunt dit rapport aanvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl). In het document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, type object, adresgegevens, kadastrale gegevens, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag bekijk je eveneens transactiecijfers van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Morra?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en weeg af of deze huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde lager wordt ingeschat. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Aandachtspunt: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Huizenzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Morra zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie