WOZ bezwaar Azewijn

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een verwachte marktwaarde van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen Zoals de jaarlijkse OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Azewijn? Op deze website praten we je bij over de regelgeving.

 • De gemeente Montferland beoordeelt elk jaar opnieuw de marktprijs van een gebouw.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is essentieel om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Azewijn 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In het overzicht hieronder tref je een indicatie van de verschillende woonlasten in Azewijn van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieGelderland
GemeenteMontferland
Postcode7045
Netnummer0314 (+31314)
Gemiddelde WOZ-waarde€220.000
OZB-tarief woningen0,1411%
Gemiddeld betaalde OZB€309
Rioolheffing€311
Afvalstoffenheffing€247
Totale woonlasten€868
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Azewijn.

Stel: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Montferland. De WOZ-waarde bedraagt op €283.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €283.000 x 0,1411% = €399.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Azewijn? Je kunt een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In ons handige stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Azewijn ingediend kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of open wozwaardeloket.nl om te checken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het gestandaardiseerde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Azewijn. Waarschijnlijk heb je hier DigiD voor nodig. Dit rapport is feitelijk een onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Onderzoek marktprijs

  Weeg af of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Weeg af of deze woonhuizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dit kan zijn omdat ze gerenoveerd zijn of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een recent taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Vaak is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket platform. Via die zoekmachine zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je achterhaalt daar ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gewoon inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport kun je vinden op welke manier de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de gemiddele woningwaarden van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€220.0005,3%
2019€209.0003,5%
2018€202.0003,1%
2017€196.0000,5%
2016€195.000-1,5%
2015€198.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Montferland.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-azewijn-7045

Woningtaxatie in Azewijn

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Azewijn kan je het beste ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een uitstekend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Azewijn ligt zo rond de €280. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Soms heb je recht op een vergoeding (tot een max. van €242).

Taxateurs vergelijken
In het schema hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Azewijn die professionele hulp bieden bij een erkend taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Zoek ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Lengel, s-Heerenberg, Stokkum, Zeddam en Loerbeek.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke eigenaar krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. thema’s als: onderhoudsniveau, ligging, bouwjaar, oppervlakte, grootte, bijgebouwen en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Azewijn. Op dit aanslagbiljet staan de actuele woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij een woning in bezit? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). In deze aanslag staat de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1411% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Azewijn. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €309.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt opgesteld d.m.v. data die voorhanden is. Hiervoor gebruiken ze aspecten als: ligging, oppervlakte van de kavel, onderhoudstoestand en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de nabije omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je een WOZ-beschikking hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Dit document vind je via het belastingloket van de gemeente (www.montferland.info). In het taxatierapport zijn allerlei zaken zoals: adresgegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bouwjaar, bijgebouwen, type object. In dit taxatieverslag bekijk je ook marktprijzen van gelijkwaardige woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Azewijn?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en onderzoek of de woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij een bezwaarprocedure starten. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde lager wordt ingeschat. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Huizenzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Azewijn zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie