WOZ bezwaar Lengel

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je in januari, februari of maart een nieuwe WOZ-beschikking. WOZ betekent: een geschatte marktprijs van een woning. Middels deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals natuurlijk de OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Lengel? Op deze website kan je aan de slag met handige info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Montferland raamt ieder jaar de marktwaarde van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is aan te raden dit te checken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ niet klopt dan kan je een bezwaarprocedure starten. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Lengel 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In het onderstaande overzicht tref je een samenvatting van de gemiddelde woonlasten in Lengel van een meerpersoonshuishouden. Daarbij tref je ook handige informatie over Wat betekend de WOZ.

ProvincieGelderland
GemeenteMontferland
Postcode7044
Netnummer0314 (+31314)
Gemiddelde WOZ-waarde€220.000
OZB-tarief woningen0,1411%
Gemiddeld betaalde OZB€309
Rioolheffing€311
Afvalstoffenheffing€247
Totale woonlasten€868
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Lengel.

Berekening: je woont in een koophuis in de gemeente Montferland. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €282.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 282.000 x 0,1411% = €398.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start met de bezwaarcheck en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Lengel? Je kunt een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het volgende stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Lengel precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je rond januari, februari en maart. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om op te vragen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het samengestelde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Lengel. Doorgaans kan dit alleen met DigiD. Het document is de basis van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Check marktprijs

  Check of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met 1 of meer vergelijkbare woningen. Evalueer of deze huizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dat kan voorkomen doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een onderbouwd taxatierapport. Daarvoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te beslissen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je checkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is beschikbaar voor elke Nederlander. In het samengestelde taxatierapport kun je vinden op welke manier deze waardes zijn berekend. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. Hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€220.0005,3%
2019€209.0003,5%
2018€202.0003,1%
2017€196.0000,5%
2016€195.000-1,5%
2015€198.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Montferland.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-lengel-7044

Woningtaxatie in Lengel

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Lengel komt nog beter over met een officieel taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning een lagere marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Lengel is ongeveer €245. Word je in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Soms heb je recht op een vergoeding, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Vind een taxateur in de buurt
In de bijgaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Lengel die betrouwbare service bieden voor een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in s-Heerenberg, Stokkum, Zeddam, Loerbeek en Kilder.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar zaken zoals: type woning, grootte, onderhoudsniveau, oppervlakte, bijgebouwen, bouwjaar en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Lengel. In die rapportage check je een indicatie van de woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. De beschikking speelt ook een rol bij de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij zelf een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Je treft hierin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1411% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Lengel. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €309.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde komt tot stand door middel van objectieve criteria. Men kijkt naar thema’s als: waar het huis gelegen is, oppervlakte van het perceel, bouwjaar en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen rondom je huis. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Als je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je bekijken via het online loket van de gemeente (www.montferland.info). In het taxatierapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bijgebouwen, bouwjaar, type object. In zo’n taxatieverslag vind je ook verkoopprijzen van soortgelijke woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Lengel?
Een bezwaarschrift indienen moet in een periode van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en evalueer of de getoonde woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je het vermoeden hebt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij hiertegen bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de waarde bijstelt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let op: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan gelden er andere belangen. Huizenzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Lengel maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie