WOZ bezwaar Muiderberg

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van jouw woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kan men verschillende heffingen opleggen Zoals de jaarlijkse OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Muiderberg? Hieronder praten we je bij over hoe dit werkt.

 • De gemeente Gooise Meren komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een object.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om dit goed in de gaten te houden zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Muiderberg 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de onderstaande tabel check je een overview van de hedendaagse woonlasten in Muiderberg waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl kan je ook meer info vinden over WOZ belastingen.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteGooise Meren
Postcode1399
Netnummer0294 (+31294)
Gemiddelde WOZ-waarde€454.000
OZB-tarief woningen0,072%
Gemiddeld betaalde OZB€326
Rioolheffing€202
Afvalstoffenheffing€288
Totale woonlasten€817
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Muiderberg.

Kostenberekening: je woont in een koophuis in de gemeente Gooise Meren. De WOZ-waarde is vastgesteld op €257.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €257.000 x 0,072% = €185.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Muiderberg? Je kunt een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het volgende stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Muiderberg precies in z’n werk gaat.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je aan het begin van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om op te vragen of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het zogenaamde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Muiderberg. Waarschijnlijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit rapport draagt bij aan de berekening van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Analyseer marktprijs

  Ga naar of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met 1 of meer vergelijkbare woningen. Ga na of deze objecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dit komt doorgaans doordat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een compleet taxatierapport. Voor het gemak is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Dikwijls bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het officiële WOZ-waardeloket. Op deze site zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je achterhaalt daar ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het samengestelde taxatierapport wordt uitgelegd hoe deze waarde zijn afgeleid. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€454.00010,7%
2019€410.00011,1%
2018€369.0006,0%
2017€348.0003,6%
2016€336.000
2015
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Gooise Meren.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-muiderberg-1399

Woningtaxatie in Muiderberg

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Muiderberg zal een stuk overtuigender zijn met een erkend taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente stelt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Muiderberg is ongeveer €220. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Soms heb je recht op een vergoeding, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs in de regio vergelijken
In het onderstaande overzicht zoek je naar taxateurs en makelaars in Muiderberg die betrouwbare service bieden voor een officieel taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Muiden, Baambrugge, Nederhorst den Berg, Nigtevecht en Abcoude.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderwerpen als: oppervlakte, bouwjaar, grootte, bijgebouwen, ligging, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat is de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Muiderberg. In deze aanslag check je de huidige woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Als laatste gebruik je dit ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (rond februari). In deze aanslag staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,072% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Muiderberg. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €326.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt vastgesteld door middel van een speciaal model. Zo wordt er gekeken naar onderwerpen als: waar het huis gelegen is, de inhoud van de woning, type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van betrouwbare woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.gooisemeren.nl). In het taxatieverslag vermelden ze relevante details zoals: kadastrale gegevens, bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, type object, adresgegevens. In het taxatieverslag bekijk je ook verkoopprijzen van vergelijkbare woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Muiderberg?
Bezwaar maken kan in een periode van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en weeg af of de getoonde woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je meent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit kan ervoor zorgen dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Niet vergeten: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Huizenzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Muiderberg zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie