WOZ bezwaar Waal

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen rond januari, februari en maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een prijsverwachting van de waarde van een huis. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Waal? Op deze pagina vertellen we je precies de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Molenlanden maakt elk jaar een schatting van de marktprijs van een gebouw.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is zeer belangrijk hier scherp op te zijn zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je hiertegen bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Waal 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel verschaffen we een overview van de recente woonlasten in Waal van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal kan je ook meer info vinden over WOZ heffingen.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteMolenlanden
Postcode2968
Netnummer0184 (+31184)
Gemiddelde WOZ-waarde€286.000
OZB-tarief woningen0,1042%
Gemiddeld betaalde OZB€297
Rioolheffing€222
Afvalstoffenheffing€296
Totale woonlasten€792
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Waal.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Molenlanden. De WOZ-waarde is vastgesteld op €241.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €241.000 x 0,1042% = €251.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis Quick Scan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Waal? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het 5-stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Waal werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het gemeentelijke aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het basis-taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Waal. Doorgaans moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit rapport is een toelichting op de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Check verkoopprijs

  Weeg af of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Weeg af of deze objecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dat kan voorkomen doordat ze gerenoveerd zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een uitgebreide taxatie. Hiervoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Soms kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je achterhaalt daar ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is openbaar beschikbaar. In het samengestelde taxatieverslag kun je vinden op welke manier deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande lijst vind je de gemiddele woningwaarden van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€286.0003,6%
2019€276.000
2018
2017
2016
2015
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Molenlanden.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-waal-2968

Woningtaxatie in Waal

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Waal komt nog beter over met een uitgebreid taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De investering van een WOZ-taxatierapport in Waal bedraagt circa €195. Geeft de gemeente gehoor, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Soms heb je recht op een vergoeding, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Een taxateur in de regio zoeken
In de bijgaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Waal die je mogelijk willen helpen aan een uitgebreid taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Langerak, Nieuwpoort, Groot-Ammers, Kinderdijk en Streefkerk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. kenmerken zoals: ligging, bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte, type woning, onderhoudsniveau en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat is een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Waal. In deze aanslag check je een indicatie van de woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij een woning of stuk grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verzonden rond februari). In deze aanslag staat als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1042% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Waal. Een gemiddelde woning betaalt €297.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt door de gemeente berekend aan de hand van data die voorhanden is. Ze onderzoeken onderdelen als: plek van de woning, de inhoud van de woning, onderhoudsniveau en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de buurt. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig erkende woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Indien je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je bekijken bij de gemeente (www.molenlanden.nl). In dit PDF-bestand zijn diverse zaken opgenomen zoals: oppervlakte van het perceel, type object, kadastrale gegevens, bouwjaar, grootte van het pand, adresgegevens. In het taxatieverslag bekijk je eveneens verkoopcijfers van soortgelijke woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Waal?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een periode van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en weeg af of de aangehaalde huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de woningwaarde herziet. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Niet vergeten: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan spelen er meer belangen. Geïnteresseerden letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Waal maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie