WOZ bezwaar Wildervank

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in het eerste kwartaal van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de waarde van jouw huis. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Wildervank? Op deze pagina kan je aan de slag met handige info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Veendam calculeert jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is essentieel om hier goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Wildervank 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel check je duidelijke info over de verschillende woonlasten in Wildervank (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina bekijk je ook informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieGroningen
GemeenteVeendam
Postcode9648
Netnummer0598 (+31598)
Gemiddelde WOZ-waarde€153.000
OZB-tarief woningen0,2261%
Gemiddeld betaalde OZB€344
Rioolheffing€104
Afvalstoffenheffing€279
Totale woonlasten€727
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Wildervank.

Kostenberekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Veendam. De WOZ-waarde ligt op €259.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €259.000 x 0,2261% = €586.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis WOZ-check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Wildervank? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het bijgaande vijfstappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Wildervank precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te bekijken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het basis-taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Wildervank. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Dit stuk dient als onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Check woningprijs

  Bekijk of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Ga na of deze objecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of als er sprake is van betonrot.

 4. Maak bezwaar

  Het maken van het bezwaar dien je binnen 6 weken te doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een taxatierapport. Hiervoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. In sommige gevallen bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket. Op die website kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je vindt daar direct ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het samengestelde taxatieverslag wordt uitgelegd hoe de waarde is vastgesteld. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de tabel hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€153.0006,3%
2019€144.0002,9%
2018€140.0000,7%
2017€139.000-2,1%
2016€142.0000,7%
2015€141.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Veendam.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-wildervank-9648

Woningtaxatie in Wildervank

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Wildervank kan je het beste ondersteunen met een vakkundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om in het gelijk gesteld te worden. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Wildervank is ongeveer €190. Geeft de gemeente gehoor, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (tot een max. van €242).

Taxateurs in de regio vinden
In de onderstaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Wildervank die je mogelijk willen helpen aan een deskundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Check ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Zuidbroek, Noordbroek, Tripscompagnie, Borgercompagnie en Steendam.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar factoren als: onderhoudsniveau, type woning, bouwjaar, bijgebouwen, ligging, oppervlakte en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Wildervank. In deze gemeentelijke beschikking check je de geregistreerde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Als laatste gebruik je dit ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij zelf een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). Je vindt daarin onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,2261% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wildervank. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €344.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde komt tot stand door middel van objectieve criteria. Er wordt ingezoomd op kenmerken zoals: waar staat de woning, oppervlakte van het perceel, type woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig geverifieerde woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je downloaden via het online loket van de gemeente (www.veendam.nl). In het rapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; oppervlakte van het perceel, type object, bijgebouwen, adresgegevens, bouwjaar, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag bekijk je eveneens verkoopcijfers van soortgelijke woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Wildervank?
Het bezwaar maken moet binnen 30 werkdagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Doorzoek het taxatieverslag online en evalueer of de aangehaalde huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je kunt aantonen dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je hiertegen bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de waarde bijstelt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Let op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan wil je juist geen lagere waarde. Investeerders hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Wildervank maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie