WOZ bezwaar Wichmond

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden heffingen en belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Wichmond? Hier geven we inzicht in de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Bronckhorst begroot jaarlijks de verkoopprijs van een huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is verstandig om hiervan op de hoogte te zijn zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je hiertegen bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Wichmond 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de bijgaande tabel verstrekken we duidelijke info over de huidige woonlasten in Wichmond van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieGelderland
GemeenteBronckhorst
Postcode7234
Netnummer0575 (+31575)
Gemiddelde WOZ-waarde€289.000
OZB-tarief woningen0,1156%
Gemiddeld betaalde OZB€334
Rioolheffing€278
Afvalstoffenheffing€181
Totale woonlasten€793
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Wichmond.

Rekenvoorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Bronckhorst. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €271.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €271.000 x 0,1156% = €313.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Wichmond? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In onderstaande stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Wichmond werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het eenvoudige taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Wichmond. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit stuk is een toelichting op de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Check marktprijs

  Check of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Evalueer of deze woonruimtes dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Een reden kan zijn dat ze gerenoveerd zijn of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een uitgevoerde woningtaxatie. Om je snel op te weg te helpen adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Vaak kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via het officiële WOZ-waardeloket. Op deze site vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je achterhaalt daar ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het onderstaande overzicht vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€289.0007,8%
2019€268.0005,5%
2018€254.0004,1%
2017€244.0001,2%
2016€241.000-0,8%
2015€243.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Bronckhorst.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-wichmond-7234

Woningtaxatie in Wichmond

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Wichmond kan je nog sterker maken met een erkend taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een zeer effectief bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Wichmond ligt rond de €245. Krijg je gelijk, en wordt de waarde verminderd? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Vind en vergelijk taxateurs
In de bijgaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Wichmond die je mogelijk willen helpen aan een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Vierakker, Warnsveld, Toldijk, Bronkhorst en Olburgen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar kenmerken zoals: onderhoudsniveau, bijgebouwen, oppervlakte, bouwjaar, ligging, grootte en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Wichmond. In deze aanslag check je de ingeschatte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Ben jij de bezitter dan een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (rond februari). In dit document vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1156% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wichmond. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €334.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt gecalculeerd d.m.v. objectieve criteria. Zo wordt er gekeken naar feiten als: plek van de woning, oppervlakte van de kavel, bouwjaar en 1 of meer vergelijkbare woningen in de buurt. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van actuele woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Als je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Dit document vind je via het online loket van de gemeente (www.bronckhorst.nl). In het taxatieverslag vermelden ze relevante details zoals: grootte van het pand, type object, bouwjaar, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, adresgegevens. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens prijzen van nabije woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Wichmond?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een periode van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en onderzoek of de vergelijkbare woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente, inclusief argumenten. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de WOZ niet juist is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde wordt verminderd. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Disclaimer: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Woningzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Wichmond zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie