WOZ bezwaar Hattemerbroek

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een inschatting van de waarde van jouw woning. Op basis van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Hattemerbroek? Hier vertellen we je precies de regelgeving.

 • De gemeente Oldebroek begroot jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • Middels deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Je doet er goed aan om hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt dit zelf doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Hattemerbroek 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de onderstaande lijst verstrekken we een overview van de huidige woonlasten in Hattemerbroek van een meerpersoonshuishouden. Eveneens kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieGelderland
GemeenteOldebroek
Postcode8094
Netnummer038 (+3138)
Gemiddelde WOZ-waarde€281.000
OZB-tarief woningen0,124%
Gemiddeld betaalde OZB€348
Rioolheffing€149
Afvalstoffenheffing€310
Totale woonlasten€807
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Hattemerbroek.

Stel: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Oldebroek. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €288.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €288.000 x 0,124% = €357.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start met de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Hattemerbroek? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Hattemerbroek aangevlogen dient te worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of surf naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het eenvoudige taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Hattemerbroek. Vermoedelijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit stuk bevat kenmerken die van belang zijn voor de WOZ-waarde.

 3. Check woningwaarde

  Bekijk of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonobjecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dit komt doorgaans doordat ze een gunstige ligging hebben of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een professionele woningtaxatie. Voor het gemak adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Soms kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze kan je gratis inzien via website van het WOZ-waardeloket. Hier vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je achterhaalt daar ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatierapport wordt onderbouwd hoe deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. Hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€281.0006,8%
2019€263.0006,9%
2018€246.0003,4%
2017€238.0002,1%
2016€233.0000,0%
2015€233.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Oldebroek.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-hattemerbroek-8094

Woningtaxatie in Hattemerbroek

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Hattemerbroek zal een stuk overtuigender zijn met een deskundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je verzoek wordt goedgekeurd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning een lagere marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Hattemerbroek ligt zo rond de €200. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (maximaal €242).

Vind een taxateur in de buurt
In de bijgaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Hattemerbroek die je mogelijk kunnen helpen met een deskundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Wezep, Doornspijk, t Harde, Noordeinde en Hulshorst.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De waarde van de WOZ bepaalt de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. feiten als: ligging, bouwjaar, type woning, grootte, bijgebouwen, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat is de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Hattemerbroek. In dit document tref je de vastgestelde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wie betaalt de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,124% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hattemerbroek. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €348.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt door de gemeente berekend aan de hand van openbare data. Men kijkt naar onderdelen zoals: ligging van het perceel, grondoppervlakte, het soort woning en 1 of meer vergelijkbare woningen in de nabije omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je opvragen via de site van de gemeente (www.oldebroek.nl). In het document beschrijven ze actuele gegeven als: oppervlakte van het perceel, type object, bijgebouwen, grootte van het pand, kadastrale gegevens, adresgegevens. In dit taxatieverslag vind je ook details van verkoopgegevens van vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Hattemerbroek?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 30 werkdagen na dagtekening van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en beoordeel of deze woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je vermoedt dat de WOZ niet klopt dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde wordt verminderd. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Let goed op: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Investeerders kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Hattemerbroek kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie