WOZ bezwaar Loon

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je in de eerste 12 weken van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een inschatting van de waarde van jouw woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Loon? Hieronder praten we je bij over wat je moet doen.

 • De gemeente Assen begroot jaarlijks de verwachte waarde van elk huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is verstandig om de aanslag kritisch te bekijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij bezwaar aantekenen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Loon 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? Hieronder verstrekken we een samenvatting van de gemiddelde woonlasten in Loon op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieDrenthe
GemeenteAssen
Postcode9409
Netnummer0592 (+31592)
Gemiddelde WOZ-waarde€197.000
OZB-tarief woningen0,1765%
Gemiddeld betaalde OZB€346
Rioolheffing€147
Afvalstoffenheffing€223
Totale woonlasten€716
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Loon.

Kostenberekening: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Assen. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €268.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €268.000 x 0,1765% = €473.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Loon? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Loon ingediend kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te checken of het al bekend is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het samengestelde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Loon. Gewoonlijk kan dit alleen met DigiD. Deze documentatie is een toelichting op de WOZ-waarde.

 3. Beoordeling verkoopprijs

  Weeg af of de waarde correct is. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Controleer of deze objecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dit komt doorgaans doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Maak bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een uitgebreide taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om te beslissen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Daar is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je bekijkt hier bovendien de waarde van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatieverslag wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de tabel hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€197.0006,5%
2019€185.0006,9%
2018€173.0004,8%
2017€165.0001,9%
2016€162.0001,3%
2015€160.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Assen.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-loon-9409

Woningtaxatie in Loon

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Loon zal een stuk overtuigender zijn met een officieel taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw woning een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Loon is ongeveer €200. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ aangepast? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (tot een max. van €242).

Taxateurs vergelijken
In de onderstaande tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Loon die je mogelijk willen helpen aan een officieel taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in De Wilp, Jonkersvaart, Niebert, Nuis en Marum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woning in Nederland krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. zaken als: bouwjaar, type woning, oppervlakte, ligging, bijgebouwen, grootte en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Loon. In deze documenten tref je de huidige woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In deze aanslag staat bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1765% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Loon. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €346.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt opgesteld aan de hand van openbare data. Er wordt ingezoomd op kenmerken zoals: de ligging van het huis, oppervlakte van de kavel, onderhoudsniveau en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de buurt. Je kunt bij het kadaster terecht betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Vanaf het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je downloaden bij de gemeente (www.assen.nl). In het rapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bouwjaar, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopgegevens van nabije woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Loon?
De bezwaarprocedure kan je starten in een termijn van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en controleer of de vergelijkbare huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je hiertegen bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Niet vergeten: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Potentiële kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Loon heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie