WOZ bezwaar Meierijstad

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in de eerste 3 maanden van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een verwachte marktwaarde van een woning. Op basis van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de OZB beschikking en het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Meierijstad? Hier geven we inzicht in de regelgeving.

 • De gemeente Meierijstad begroot jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • A.d.h.v. de huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • We raden altijd aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Meierijstad 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? Hieronder verschaffen we een kostenraming van de recente woonlasten in Meierijstad waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarbij vind je ook meer informatie over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteMeierijstad
Postcode5464
Netnummer0413 (+31413)
Gemiddelde WOZ-waarde€296.000
OZB-tarief woningen0,1102%
Gemiddeld betaalde OZB€326
Rioolheffing€180
Afvalstoffenheffing€224
Totale woonlasten€730
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Meierijstad.

Stel: je hebt een eigen woning in de gemeente Meierijstad. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €275.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €275.000 x 0,1102% = €303.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Meierijstad? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het praktisch stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Meierijstad uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het basis-taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Meierijstad. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit rapport dient als onderbouwing van de WOZ-waarde.

 3. Onderzoek woningprijs

  Evalueer of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Ga na of deze objecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dit kan zijn omdat ze groter zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een uitgebreide taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de optie om het bezwaar af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze bekijk je eenvoudig via wozwaardeloket.nl. Hier kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je bekijkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het opgestelde taxatieverslag kun je vinden op welke manier deze waardes zijn gecalculeerd. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. Hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€296.0006,5%
2019€278.0006,9%
2018€260.0002,0%
2017€255.000
2016
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Meierijstad.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-meierijstad-5464

Woningtaxatie in Meierijstad

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Meierijstad zal een stuk overtuigender zijn met een erkend taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Meierijstad ligt zo rond de €245. Geeft de gemeente gehoor, en gaat de waarde omlaag? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In de onderstaande lijst tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Meierijstad die professionele hulp bieden bij een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Check ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Mill en Sint Hubert, Cuijk, Boekel, Gemert-Bakel en Landerd.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door kenmerken zoals: bouwjaar, oppervlakte, type woning, ligging, onderhoudsniveau, bijgebouwen en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Meierijstad. In dit document lees je de verwachte woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Tevens is dit van toepassing op het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (in de eerste maanden van het jaar). In deze aanslag staat de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1102% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Meierijstad. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €326.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt door de gemeente berekend d.m.v. beschikbare data. Hiervoor gebruiken ze onderdelen als: de ligging van het huis, de inhoud van de woning, onderhoudstoestand en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de nabije omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor betrouwbare woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Op het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.meierijstad.nl). In het document zijn diverse zaken opgenomen zoals: oppervlakte van het perceel, type object, bouwjaar, bijgebouwen, grootte van het pand, adresgegevens. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkooptransacties van soortgelijke woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Meierijstad?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en beoordeel of deze huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je meent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar aantekenen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de gemeente de waarde bijstelt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Let goed op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan spelen er meer belangen. Potentiële kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Meierijstad heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

 • WOZ bezwaar Schijndel
 • WOZ bezwaar Sint-Oedenrode
 • WOZ bezwaar Veghel
 • WOZ bezwaar Erp
 • Plaats een reactie