WOZ bezwaar Cuijk

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Aan de hand van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de verplichte OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Cuijk? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Cuijk maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een object.
 • Op basis van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is aan te raden deze aanslag goed door te nemen zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij hiertegen bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Cuijk 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de bijgaande tabel tref je een indicatie van de actuele woonlasten in Cuijk (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal kan je ook meer info vinden over Marktwaarde woning.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteCuijk
Postcode5431
Netnummer0485 (+31485)
Gemiddelde WOZ-waarde€235.000
OZB-tarief woningen0,1493%
Gemiddeld betaalde OZB€349
Rioolheffing€163
Afvalstoffenheffing€188
Totale woonlasten€700
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Cuijk.

Voorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Cuijk. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €281.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 281.000 x 0,1493% = €420.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Cuijk? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het praktisch stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Cuijk precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je aan het begin van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de WOZ al geregistreerd staat. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gebruikte taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Cuijk. Vermoedelijk kan dit alleen met DigiD. Dit verslag bevat kenmerken die van belang zijn voor de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Beoordeling verkoopprijs

  Check of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar vergelijkbare woningen. Controleer of deze objecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dit komt doorgaans doordat ze een beter uitzicht hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Indienen van het bezwaar

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een uitgevoerde woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Soms kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om te reageren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via wozwaardeloket.nl. Daar zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je achterhaalt daar ook de waarde van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd is in te zien op basis waarvan de waarde tot stand komt. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In deze tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€235.0006,8%
2019€220.0003,8%
2018€212.0002,9%
2017€206.0003,0%
2016€200.000-2,0%
2015€204.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Cuijk.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-cuijk-5431

Woningtaxatie in Cuijk

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Cuijk komt nog beter over met een uitgebreid taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Cuijk ligt rond de €195. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In het schema hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Cuijk die je mogelijk willen helpen aan een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Boekel, Gemert-Bakel, Landerd, Uden en Grave.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van thema’s als: ligging, bijgebouwen, onderhoudsniveau, bouwjaar, grootte, oppervlakte en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Cuijk. In die rapportage tref je de geregistreerde woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (rond februari). Op het aanslagbiljet vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1493% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Cuijk. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €349.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde komt tot stand a.d.h.v. een speciaal model. Er wordt ingezoomd op thema’s zoals: plek van de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn dichtbij jouw woning. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Indien je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Je kunt dit rapport aanvragen via de online omgeving van de gemeente (www.cuijk.nl). In het taxatierapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: type object, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, kadastrale gegevens, bouwjaar, adresgegevens. In dit taxatieverslag vind je ook details van verkoopprijzen van vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Cuijk?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Download het taxatieverslag direct en bekijk of de referentie huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je kunt aantonen dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je hiertegen bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Opmerking: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Investeerders kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Cuijk kan de verkoopkansen verkleinen.

 • WOZ bezwaar Linden
 • WOZ bezwaar Haps
 • WOZ bezwaar Katwijk
 • WOZ bezwaar Vianen
 • WOZ bezwaar Sint Agatha
 • WOZ bezwaar Beers
 • Plaats een reactie