WOZ bezwaar Schijndel

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de waarde van jouw huis. Middels deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals het OZB tarief maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Schijndel? Op deze website vind je uitgebreide informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Meierijstad begroot jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is dus slim om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt dit zelf doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Schijndel 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de onderstaande lijst geven we een kostenraming van de gemiddelde woonlasten in Schijndel (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarbij bekijk je ook informatie over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteMeierijstad
Postcode5481
Netnummer073 (+3173)
Gemiddelde WOZ-waarde€296.000
OZB-tarief woningen0,1102%
Gemiddeld betaalde OZB€326
Rioolheffing€180
Afvalstoffenheffing€224
Totale woonlasten€730
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Schijndel.

Rekenvoorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Meierijstad. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €290.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €290.000 x 0,1102% = €320.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Schijndel? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het 5-stappenplan hieronder maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Schijndel ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of het al bekend is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het samengestelde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Schijndel. Waarschijnlijk kan dit alleen met DigiD. Dit rapport draagt bij aan de berekening van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Analyseer woningwaarde

  Ga naar of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Controleer of deze objecten dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dit kan zijn omdat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Begin met bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. In sommige gevallen kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit dan bekijken via wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je treft hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het persoonlijke taxatieverslag is te vinden hoe deze waarde zijn afgeleid. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de tabel hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€296.0006,5%
2019€278.0006,9%
2018€260.0002,0%
2017€255.000
2016
2015
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Meierijstad.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-schijndel-5481

Woningtaxatie in Schijndel

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Schijndel kan je het beste ondersteunen met een vakkundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw huis minder / meer waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Schijndel ligt zo rond de €270. Word je in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (tot een max. van €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In de onderstaande lijst vergelijk je taxateurs en makelaars in Schijndel die je mogelijk willen helpen aan een uitgebreid taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Vorstenbosch, Heeswijk-Dinther, Loosbroek, Erp en Veghel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat is de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. feiten zoals: bouwjaar, grootte, onderhoudsniveau, oppervlakte, type woning, ligging en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Schijndel. In dit document vind je de vastgestelde woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Ben jij eigenaar van een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (in de eerste maanden van het jaar). Daar tref je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1102% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Schijndel. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €326.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde komt tot stand aan de hand van beschikbare data. De gemeente verwerkt onderwerpen zoals: waar staat de woning, oppervlakte van de kavel, het soort woning en 1 of meer vergelijkbare woningen in de regio. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig actuele woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Zodra je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je inzien via het belastingloket van de gemeente (www.meierijstad.nl). In het taxatierapport zijn allerlei zaken zoals: adresgegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, type object, bijgebouwen. In het taxatieverslag bekijk je eveneens verkoopgegevens van gelijkwaardige woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Schijndel?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een termijn van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en weeg af of de vergelijkbare huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Vergeet niet: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Woningzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Schijndel heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie