WOZ bezwaar Westerwijtwerd

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van jouw woning. Aan de hand van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals het OZB tarief en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Westerwijtwerd? Op deze pagina geven we inzicht in de te nemen stappen.

 • De gemeente Loppersum komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een object.
 • A.d.h.v. de huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • We raden altijd aan om dit goed in de gaten te houden zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Westerwijtwerd 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In het schema hieronder bekijk je een overzicht met de hedendaagse woonlasten in Westerwijtwerd (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal kun je ook verder lezen over te lage WOZ-waarde.

ProvincieGroningen
GemeenteLoppersum
Postcode9993
Netnummer0595 (+31595)
Gemiddelde WOZ-waarde€162.000
OZB-tarief woningen0,1731%
Gemiddeld betaalde OZB€279
Rioolheffing€346
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€866
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Westerwijtwerd.

Rekenvoorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Loppersum. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €269.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €269.000 x 0,1731% = €466.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de bezwaarcheck en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Westerwijtwerd? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het bijgaande vijfstappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Westerwijtwerd ingediend kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het samengestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Westerwijtwerd. Vermoedelijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze documentatie bevat kenmerken die van belang zijn voor de waardebepaling.

 3. Onderzoek marktprijs

  Bekijk of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan 1 of meer vergelijkbare woningen. Check of deze objecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Maak bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgebreide taxatie. Daarvoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Dikwijls kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te beslissen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket platform. Daar kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je treft hier ook de waarde van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het samengestelde taxatierapport wordt onderbouwd hoe de waarde tot stand komt. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In deze tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€162.0004,5%
2019€155.0004,0%
2018€149.0002,8%
2017€145.0000,7%
2016€144.000-2,0%
2015€147.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Loppersum.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-westerwijtwerd-9993

Woningtaxatie in Westerwijtwerd

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Westerwijtwerd kan je extra kracht bijzetten met een uitgebreid taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Westerwijtwerd ligt zo rond de €275. Wordt jij in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs in de regio vergelijken
Hieronder check je taxateurs en makelaars in Westerwijtwerd die jou kunnen voorzien van een deskundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Huizinge, Middelstum, Warffum, Usquert en Zijldijk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. thema’s zoals: oppervlakte, bijgebouwen, grootte, ligging, onderhoudsniveau, type woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat is een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Westerwijtwerd. In dit document lees je de vastgestelde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Ook gebruik je dit voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij zelf een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). Je vindt daarin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1731% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Westerwijtwerd. Een gemiddelde woning betaalt €279.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde komt tot stand d.m.v. openbare data. Hiervoor gebruiken ze factoren als: de ligging van het huis, grondoppervlakte, onderhoudsstaat en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de regio. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de correcte woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Zodra je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je bekijken via het belastingloket van de gemeente (www.loppersum.nl). In het taxatierapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; grootte van het pand, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, type object, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook koopsommen van gelijkwaardige woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Westerwijtwerd?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 30 werkdagen na dagtekening van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en vergelijk of de getoonde woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je kunt aantonen dat de WOZ te hoog is dan kan je een bezwaarprocedure starten. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Aandachtspunt: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Potentiële kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Westerwijtwerd kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie