WOZ bezwaar Oosterwolde

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je aan het begin van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een geschatte marktprijs van een woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de standaard OZB maar ook het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Oosterwolde? Hier praten we je bij over de te nemen stappen.

 • De gemeente Ooststellingwerf begroot jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • Middels deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is aan te raden hier goed naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je hiertegen bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Oosterwolde 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de tabel hieronder tref je een samenvatting van de verschillende woonlasten in Oosterwolde (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl tref je ook handige informatie over Marktwaarde woning.

ProvincieDrenthe
GemeenteOoststellingwerf
Postcode8431
Netnummer0516 (+31516)
Gemiddelde WOZ-waarde€214.000
OZB-tarief woningen0,0977%
Gemiddeld betaalde OZB€209
Rioolheffing€270
Afvalstoffenheffing€231
Totale woonlasten€710
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Oosterwolde.

Berekening: je woont in een koophuis in de gemeente Ooststellingwerf. De WOZ-waarde bedraagt op €266.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €266.000 x 0,0977% = €260.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Oosterwolde? Je kunt een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het praktisch stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Oosterwolde nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gebruikte taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Oosterwolde. Waarschijnlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit rapport bevat kenmerken die van belang zijn voor de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Controle woningwaarde

  Check of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Check of deze woonhuizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dit komt doorgaans doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een extra taxatie. Voor het gemak kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Vaak is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Daar vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het samengestelde taxatieverslag staat hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. Hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€214.0007,0%
2019€200.0004,7%
2018€191.0008,5%
2017€176.0003,5%
2016€170.0001,8%
2015€167.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Ooststellingwerf.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-oosterwolde-8431

Woningtaxatie in Oosterwolde

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Oosterwolde kan je goed onderbouwen met een erkend taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Oosterwolde komt gemiddeld uit rond de €240. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Soms heb je recht op een vergoeding (maximaal €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In het onderstaande overzicht bekijk je taxateurs en makelaars in Oosterwolde die professionele hulp bieden bij een erkend taxatierapport om de WOZ aan te passen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Fochteloo, Ravenswoud, Langedijke, Elsloo en Makkinga.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar aspecten als: type woning, onderhoudsniveau, oppervlakte, ligging, grootte, bijgebouwen en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat is een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Oosterwolde. In die rapportage check je de vastgestelde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je gebruikt ze ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,0977% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oosterwolde. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €209.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt vastgesteld op basis van verschillende objectkenmerken. Ze onderzoeken aspecten als: ligging van het perceel, oppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht de correcte woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je downloaden via het online loket van de gemeente (www.ooststellingwerf.nl). In het document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; grootte van het pand, bouwjaar, adresgegevens, bijgebouwen, kadastrale gegevens, type object. In het taxatieverslag vind je daarbij ook koopsommen van soortgelijke woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Oosterwolde?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 45 dagen na datum van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en check of de vergelijkbare huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je denkt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de woningwaarde herziet. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Disclaimer: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je goed nadenken. Geïnteresseerden checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Oosterwolde maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie