WOZ bezwaar Westeremden

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je rond januari, februari en maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. WOZ betekent: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. A.d.h.v. de woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de verplichte OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Westeremden? Hier vertellen we je precies de regelgeving.

 • De gemeente Loppersum maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een object.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is aan te raden hier goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Westeremden 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de onderstaande lijst bieden we een indicatie van de huidige woonlasten in Westeremden (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op dit platform lees je ook meer informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieGroningen
GemeenteLoppersum
Postcode9922
Netnummer0596 (+31596)
Gemiddelde WOZ-waarde€162.000
OZB-tarief woningen0,1731%
Gemiddeld betaalde OZB€279
Rioolheffing€346
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€866
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Westeremden.

Kostenberekening: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Loppersum. De WOZ-waarde bedraagt op €288.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €288.000 x 0,1731% = €499.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Westeremden? Je kunt dan bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het bijgaande vijfstappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Westeremden werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Onderzoek de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om op te vragen of het al bekend is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Westeremden. Meestal is een DigiD account vereist. Deze verslaglegging is feitelijk een onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Evalueer woningprijs

  Check of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Weeg af of deze woningen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze veel meer oppervlak hebben of als er sprake is van betonrot.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een extra taxatie. Voor het gemak is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Vaak bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Hier vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is inzichtelijk voor iedereen. In het samengestelde taxatierapport wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn berekend. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de bijgaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€162.0004,5%
2019€155.0004,0%
2018€149.0002,8%
2017€145.0000,7%
2016€144.000-2,0%
2015€147.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Loppersum.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-westeremden-9922

Woningtaxatie in Westeremden

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Westeremden kan je nog sterker maken met een erkend taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een zeer effectief bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Westeremden is ongeveer €225. Wordt jij in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Soms heb je recht op een vergoeding, echter tot maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In de onderstaande lijst vergelijk je taxateurs en makelaars in Westeremden die jou kunnen ondersteunen met een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Check ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Stedum, Garrelsweer, Wirdum, t Zandt en Zeerijp.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke huiseigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door zaken zoals: oppervlakte, type woning, ligging, bijgebouwen, onderhoudsniveau, grootte en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat is de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Westeremden. In deze aanslag bekijk je een indicatie van de woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Heb jij zelf een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verstuurd in februari). Hierin vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1731% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Westeremden. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €279.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt opgesteld a.d.h.v. kadastrale data. Zo wordt er gekeken naar factoren zoals: ligging, oppervlakte van het perceel, bouwjaar en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor betrouwbare woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Als je het aanslagbiljet hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je downloaden bij de gemeente (www.loppersum.nl). In het taxatieverslag beschrijven ze actuele gegeven als: bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, grootte van het pand, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopcijfers van nabije woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Westeremden?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een periode van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en bekijk of de getoonde woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ niet juist is dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Opmerking: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Geïnteresseerden kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Westeremden kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie