WOZ bezwaar Wirdum

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een geschatte marktprijs van een woning. Op basis van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de standaard OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Wirdum? Op dit portaal vertellen we je precies wat je moet doen.

 • De gemeente Loppersum beoordeelt elk jaar opnieuw de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is essentieel om dit goed in de gaten te houden zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Wirdum 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de volgende tabel verschaffen we een overzicht met de hedendaagse woonlasten in Wirdum (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Eveneens is er meer info te vinden over Wat betekend de WOZ.

ProvincieGroningen
GemeenteLoppersum
Postcode9917
Netnummer0596 (+31596)
Gemiddelde WOZ-waarde€162.000
OZB-tarief woningen0,1731%
Gemiddeld betaalde OZB€279
Rioolheffing€346
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€866
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Wirdum.

Stel: je hebt een eigen woning in de gemeente Loppersum. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €285.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €285.000 x 0,1731% = €493.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Wirdum? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het praktisch stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Wirdum aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je rond januari, februari en maart. Of open wozwaardeloket.nl om te checken of het al bekend is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het beknopte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Wirdum. Doorgaans is een DigiD account vereist. Dit rapport ligt ten grondslag aan de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Onderzoek huizenprijs

  Weeg af of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Weeg af of deze huizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dat kan voorkomen doordat ze een beter uitzicht hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een recent taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Dikwijls kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de optie om het bezwaar af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine is iedere openbare woning op te zoeken. Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het opgestelde taxatieverslag is te vinden hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de volgende tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€162.0004,5%
2019€155.0004,0%
2018€149.0002,8%
2017€145.0000,7%
2016€144.000-2,0%
2015€147.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Loppersum.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-wirdum-9917

Woningtaxatie in Wirdum

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Wirdum kan je nog sterker maken met een erkend taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Wirdum is ongeveer €260. Geeft de gemeente gehoor, en gaat de waarde omlaag? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, maar een plafond van €242.

Taxateurs vergelijken
In het schema hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Wirdum die jou kunnen voorzien van een taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals t Zandt, Zeerijp, Eenum, Leermens en Oosterwijtwerd.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De woningwaarde vormt de basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderwerpen als: bouwjaar, bijgebouwen, type woning, ligging, onderhoudsniveau, oppervlakte en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Wirdum. In dit document staan de geregistreerde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Bezit jij een woning, gebouw of grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Hierin vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1731% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wirdum. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €279.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt bepaald d.m.v. kadastrale data. Ze onderzoeken factoren als: waar staat de woning, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn rondom je huis. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig betrouwbare woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Vanaf het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je inzien bij de gemeente (www.loppersum.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: grootte van het pand, type object, bouwjaar, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag vind je ook marktprijzen van referentieobjecten die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Wirdum?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en beoordeel of de aangehaalde huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je meent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar aantekenen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Belangrijk: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Woningzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Wirdum heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie