WOZ bezwaar Toldijk

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Op basis van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Toldijk? Op deze pagina lees je praktische info over wat je moet doen.

 • De gemeente Bronckhorst raamt ieder jaar de marktwaarde van het woonhuis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk deze aanslag goed door te nemen zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar aantekenen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Toldijk 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In het overzicht hieronder bieden we een samenvatting van de verschillende woonlasten in Toldijk op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieGelderland
GemeenteBronckhorst
Postcode7227
Netnummer0575 (+31575)
Gemiddelde WOZ-waarde€289.000
OZB-tarief woningen0,1156%
Gemiddeld betaalde OZB€334
Rioolheffing€278
Afvalstoffenheffing€181
Totale woonlasten€793
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Toldijk.

Calculatie: je hebt een koopwoning in de gemeente Bronckhorst. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €268.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €268.000 x 0,1156% = €310.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start de gratis waardescan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Toldijk? Je kunt dan bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het volgende stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Toldijk ingediend kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beschikbare taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Toldijk. Meestal is een DigiD account vereist. Het document is de basis van de waardebepaling.

 3. Beoordeling marktwaarde

  Controleer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Evalueer of deze huizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze een beter uitzicht hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een alternatieve taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Soms kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te beslissen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je vindt daar direct ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de onderstaande tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€289.0007,8%
2019€268.0005,5%
2018€254.0004,1%
2017€244.0001,2%
2016€241.000-0,8%
2015€243.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Bronckhorst.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-toldijk-7227

Woningtaxatie in Toldijk

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Toldijk kan je goed onderbouwen met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De investering van een WOZ-taxatierapport in Toldijk komt gemiddeld uit rond de €230. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Lokale taxateur zoeken
In de bijgaande tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Toldijk die je kunnen helpen aan een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Bronkhorst, Olburgen, Rha, Baak en Steenderen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van thema’s zoals: bijgebouwen, type woning, ligging, oppervlakte, onderhoudsniveau, bouwjaar en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Toldijk. In die rapportage vind je een indicatie van de woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Staat de woning op jouw naam? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1156% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Toldijk. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €334.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt opgesteld door middel van beschikbare data. Hiervoor gebruiken ze kenmerken als: de ligging van de woning, de oppervlakte, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de wijk. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Wanneer je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je downloaden via het belastingloket van de gemeente (www.bronckhorst.nl). In het taxatieverslag zijn diverse zaken opgenomen zoals: bijgebouwen, grootte van het pand, adresgegevens, kadastrale gegevens, bouwjaar, oppervlakte van het perceel. In het taxatieverslag vind je ook details van koopsommen van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Toldijk?
Bezwaar maken kan in een periode van 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en vergelijk of de vergelijkbare huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je het gevoel hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let goed op: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Potentiële kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Toldijk zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie