WOZ bezwaar Leidschendam

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in januari, februari of maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een verwachte marktwaarde van een woning. Op basis van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de OZB beschikking maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Leidschendam? Op dit portaal bieden wij meer informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Leidschendam-Voorburg beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een object.
 • Op basis van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Je doet er goed aan om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarprocedure starten. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Leidschendam 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In het overzicht hieronder bekijk je een kostenraming van de recente woonlasten in Leidschendam (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarbij tref je ook handige informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteLeidschendam-Voorburg
Postcode2264
Netnummer070 (+3170)
Gemiddelde WOZ-waarde€293.000
OZB-tarief woningen0,0795%
Gemiddeld betaalde OZB€233
Rioolheffing€174
Afvalstoffenheffing€367
Totale woonlasten€774
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Leidschendam.

Rekenvoorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Leidschendam-Voorburg. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €244.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €244.000 x 0,0795% = €194.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Leidschendam? Je kunt dan bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het praktisch stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Leidschendam uitgevoerd kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht op de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag openen

  Het zogenaamde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Leidschendam. Doorgaans heb je hier DigiD voor nodig. Het document is feitelijk een onderbouwing van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Beoordeling huizenprijs

  Bekijk of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan referentiewoningen. Ga na of deze woningen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het indienen van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgevoerde woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het oneens? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket. Daar is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je ziet hier ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is beschikbaar voor elke Nederlander. In het gemeentelijke taxatieverslag is te vinden hoe deze waardes zijn berekend. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de volgende tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€293.0006,5%
2019€275.00010,4%
2018€249.0004,6%
2017€238.0002,1%
2016€233.0001,7%
2015€229.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Leidschendam-Voorburg.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-leidschendam-2264

Woningtaxatie in Leidschendam

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Leidschendam zal een stuk overtuigender zijn met een erkend taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een uitstekend bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente stelt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Leidschendam komt gemiddeld uit rond de €275. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Soms heb je recht op een vergoeding, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de bijgaande tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Leidschendam die je kunnen helpen aan een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Check ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Rijnsburg, Voorhout, Noordwijkerhout, De Zilk en Sassenheim.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. aspecten zoals: oppervlakte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, grootte, ligging, bouwjaar en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Leidschendam. In dit document check je een indicatie van de woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij zelf een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Daar tref je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0795% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Leidschendam. Een gemiddelde woning betaalt €233.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
Deze waarde wordt berekend door middel van beschikbare data. Zo wordt er gekeken naar onderwerpen als: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte, type woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.lv.nl). In dit PDF-bestand staan belangrijke gegevens zoals: oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, type object, bijgebouwen, bouwjaar, grootte van het pand. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook transactiecijfers van nabije woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Leidschendam?
Je dient bezwaar te maken binnen 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en bekijk of de woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je denkt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de gemeente de waarde bijstelt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Niet vergeten: wil je jouw woning te koop zetten? Dan spelen er meer belangen. Potentiële kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Leidschendam heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie