WOZ bezwaar Oene

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in januari, februari of maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een geschatte marktprijs van een woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden heffingen en belastingen berekend zoals het OZB tarief maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Oene? Op deze pagina kan je aan de slag met handige info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Epe raamt ieder jaar de marktwaarde van een object.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is aan te raden daar aandachtig naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar aantekenen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Oene 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de tabel hieronder bieden we een kostenraming van de actuele woonlasten in Oene waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarbij is er meer info te vinden over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieGelderland
GemeenteEpe
Postcode8167
Netnummer0578 (+31578)
Gemiddelde WOZ-waarde€313.000
OZB-tarief woningen0,0939%
Gemiddeld betaalde OZB€294
Rioolheffing€174
Afvalstoffenheffing€271
Totale woonlasten€689
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Oene.

Voorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Epe. De WOZ-waarde ligt op €239.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €239.000 x 0,0939% = €224.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Oene? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Oene aangevlogen dient te worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Bekijk de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het samengestelde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Oene. Gewoonlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit rapport dient als onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Onderzoek marktwaarde

  Controleer of de waarde correct is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Evalueer of deze woonobjecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Onder andere doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een alternatieve taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Vaak kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op dit platform is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je bekijkt hier bovendien de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het opgestelde taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de volgende tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€313.0009,1%
2019€287.0004,0%
2018€276.0004,9%
2017€263.0000,4%
2016€262.000-1,5%
2015€266.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Epe.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-oene-8167

Woningtaxatie in Oene

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Oene zal een stuk overtuigender zijn met een vakkundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Oene ligt rond de €200. Geeft de gemeente gehoor, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, deze is maximaal €242.

Taxateurs vergelijken
In het overzicht hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Oene die jouw kunnen ondersteunen bij een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Emst, Lemelerveld, Lemele, Giethmen en Dalmsholte.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar thema’s zoals: bouwjaar, bijgebouwen, ligging, onderhoudsniveau, grootte, type woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Oene. In dit document staan een indicatie van de woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wie betaalt de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (rond februari). Hierin vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,0939% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oene. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €294.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt bepaald met behulp van een speciaal model. Hiervoor gebruiken ze factoren zoals: de ligging van het huis, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de wijk. Je kunt bij het kadaster terecht betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Zodra je een WOZ-beschikking hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.epe.nl). In dit document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bijgebouwen, grootte van het pand, adresgegevens, type object, kadastrale gegevens, bouwjaar. In het taxatieverslag vind je ook details van transactiecijfers van vergelijkbare huizen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Oene?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 45 dagen na dagtekening van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en analyseer of de referentie huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde wordt verminderd. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Disclaimer: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je goed nadenken. Kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Oene zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie